Kelet-Európába érkezik a héten az amerikai first lady

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.02. 07:35

Jill Biden ukrán menekültekkel és amerikai katonákkal, valamint kormánytagokkal fog találkozni. Felvidékre is megy.

Kelet-Európába érkezik a héten az amerikai first lady

Kelet-Európába érkezik a héten Jill Biden, az amerikai first lady, hogy ukrán menekültekkel találkozzon – írja a New York Times. A tervek szerin az elnök felesége csütörtökön fog Szlovákiába és Romániába érkezni.

A csütörtöki viziten Jill Biden előbb Romániába látogat, ahol a tervek szerint találkozni fog a Mihail Kogălniceanu légibázison szolgáló amerikai NATO-katonákkal, ezután majd Bukarestbe veszi az irányt.

Bukarestben a first lady a román kormány tagjaival fog találkozni, valamint olyan emberekkel, akik a humanitárius krízis során a menekültellátásban dolgoznak. Romániába eddig több százezer ember menekült Ukrajnából, igaz, a legtöbbjük nem marad ott, hanem nyugatabbra utazik, jelenleg körülbelül százezer ember ellátásáról kell a román államnak gondoskodnia.

Jill Biden foglalkozására nézve tanár, ennek megfelelően tanárkollégákkal is találkozik majd Bukarestben, olyanokkal, akik menekült gyerekeket tanítanak.

Szombaton Szlovákiába fog utazni, ahol Kassába és Felsőnémetibe is ellátogat, itt menekültekkel fog találkozni. Szlovákiába az adatok szerint körülbelül 350 000 ezer ember menekült.

Május kilencedikén aztán Jill Biden a szlovák kormány tagjaival fog találkozni, majd ezután megy haza az Egyesült Államokba. A férje hivatalba lépése óta ez a második hivatalos útja a first ladynek, az elő tavaly nyáron volt, amikor Tokióban az olimpai játékok megnyitójára utazott. 

NYITÓKÉP: Jim Greenhill/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek