A finnek meglépték, amit a magyarok nem: szakítottak a Roszatommal

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.02. 11:09

Egyelőre nem lesz új atomerőművük a finneknek.

A finnek meglépték, amit a magyarok nem: szakítottak a Roszatommal

A finn Fennovoima konzorcium hétfőn közölte, hogy felbontotta szerződését az orosz állami atomenergia-szolgáltatóval, a Roszatommal egy tervezett finnországi atomerőműre vonatkozóan.

A tervezett Hanhikivi-erőművet a Fennovoima finn-orosz konzorcium rendelte meg, amelyben a finn érdekelt felek, az Outokumpu, a Fortum és az SSAB kétharmaddal bír, a Rosatom leányvállalata, a RAOS Voima birtokolja a többit.

A Fennovoima azt közölte, hogy a RAOS Voima megbízhatatlan beszállítónak bizonyult, és a határidőket sem sikerült betartania. 

Az atomerőmű jövője bizonytalan volt, mióta az Ukrajna elleni februári orosz támadás arra kényszerítette a finn kormányt, hogy újragondolja a projektet, amelynek végleges építési engedélyét 2022 végén adták volna meg. Mika Lintilä energetikai miniszter szerint ezután

a kormánynak „teljességgel lehetetlen lesz” engedélyeztetni a projektet.

A Fennovoima az a finn atomenergetikai vállalat, amelyet a finn vállalatok energiaszükségleteinek kielégítésére hoztak létre. A Hanhikivi 1 atomerőmű – ha valaha megépül – a tervek szerint Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 10 százalékát állítaná elő, az ígéretek szerint megbízhatóan és károsanyag-kibocsátás nélkül.

Magyarországon ehhez képest nemrég Süli János a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt közölte, hogy a Roszatom egyértelművé tette: az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti szerződéses kötelezettségeit, beleértve a fejlesztés pénzellátását is.

NYITÓKÉP: Finn atomerőmű Loviisában. FOTÓ: Thomas Gartz/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek