Már nemcsak plüss Javelin-rakétát, hanem Z betűvel ellátott játékteherautót is lehet kapni

2022.05.01. 17:46

Most már az orosz gyerekek is kaphatnak olyan játékot, ami az orosz agresszióra emlékezteti őket.

Már nemcsak plüss Javelin-rakétát, hanem Z betűvel ellátott játékteherautót is lehet kapni

Február 24-én indította el Vlagyimir Putyin katonailag és politikailag eddig sikertelen háborúját Ukrajna ellen. Mint ahogy korábban kielemeztük,

a két fél nemcsak a csatatéren küzd egymással, hanem a média felületein és az online térben is.

Míg az orosz propaganda azt állítja, a háborút alapvetően Ukrajna kezdte és a donyecki és a luhanszki oroszokat védik ukrán „náci vezetésétől”, addig Ukrajna alapvetően azt hangsúlyozza, hogy Oroszország agresszorként egy szuverén, önálló államot akar elpusztítani, és Putyinék célja valójában nem az oroszajkúak védelme, hanem az ukránok elpusztítása – emellett pedig ellepték a Twittert, a Telegramot és a TikTokot is olyan videók, ahol ukrán katonák elhagyott orosz fegyverekkel pózolnak, ezzel is próbálván demoralizálni az amúgy sem túl motivált orosz katonákat és feltüzelni az országuk létéért küzdő ukránokat.

Azonban mivel a harcok nem enyhülnek, sőt, a keleti front megnyitása – majd elakadása – miatt újabb véres ütközetekre lehet számolni, azonban a harc most már a gyerekek szintjéig is eljutott: már április óta lehet vásárolni plüss Javelin-páncéltörőt, amivel az orosz páncélosokat sikeresen semlegesítik az ukrán honvédők, de már lehet kapni a törökök által kifejlesztett Bayraktar TB2-es drón játék verzióját is.

Ezek alapvetően az ukrán gyerekek körében arathatnak majd sikert, lévén, hogy az ukrán hadsereg két legfontosabb fegyvere a háború első két szakaszában pont ezek a NATO-tagállamoktól és Törökországtól kapott vagy vásárolt fegyverek voltak, azonban már megjelentek Oroszországban is a hazafias játékok:

Moszkvában immáron Z betűvel ellátott játék teherautót is lehet vásárolni,

mint azt szúrta ki Francis Scarr, a BBC moszkvai tudósítója. 

Jelenleg sok mindent nem lehet tudni a játékról, például, hogy pontosan ki gyártja őket, illetve mennyire lesz népszerű darab a május utolsó vasárnapon tartott gyereknapon, de nem ez az első alkalom, hogy a háború jelképévé vált Z betűvel találkoztak az orosz gyerekek – az egyik leghíresebb eset, amikor a háború elején a tatárföldi Kazany városában egy rákos betegekkel foglalkozó kórházban álltak ki a hóba a gyerekek, hogy Z-t formálva támogassák a jelenleg Ukrajna területét megtámadó orosz katonákat.

Egyébként nem csak játékokkal próbálják hazafiasságra nevelni a gyerekeket az oroszok: április elején az oktatásügyi minisztérium úgy változtatta meg a tantervet történelemórákon, hogy azok alapvetően pozitívan állítsák be Oroszország múltját és hazafiasságra neveljék a gyerekeket már 7 éves kortól – azaz a gyerekek három évvel korábban kezdenek el történelmet tanulni, mint korábban,

emellett szeptember 1-től az iskolákban kötelező lesz az orosz himnusz eléneklése a hét elején, miközben az orosz zászlót felhúzzák.

Vlagyimir Putyin a történelemoktatásról akkor úgy fogalmazott:

„Történelmünk mély ismerete, valamint hazánk a nagy hazafias, szellemi és kultúrális öröksége iránti tiszteletteljes, átgondolt hozzáállás lehetővé teszi, hogy helyes konklúziókat vonjuk le a múltunkból”.

NYITÓKÉP: Francis Scarr / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek