A világ egyik legjobb ásványvize is áldozatul esett a háborúnak

Szerző: Kósa András
2022.04.30. 09:22

A grúziai Borjomi forrásai méltán világhírűek, de orosz cég palackozta a nedűt és most komoly pénzügyi nehézségek léptek fel.

A világ egyik legjobb ásványvize is áldozatul esett a háborúnak

Felfüggeszti tevékenységét a világhírű borjomi ásványvizet palackozó IDS Borjomi Georgia nevű orosz vállalat – közölte az Eurasianet hírportál. Az orosz cég a háború és a szankciók miatt került nehéz helyzetbe.

Mint közleményükben írták, az „ellenségeskedések” (sic!) miatt két legnagyobb értékesítési piacukon (történetesen: Oroszországban és Ukrajnában) is „súlyos nehézségek” léptek fel, ráadásul még orosz bankszámláikhoz is korlátozottan jutnak csak hozzá, így nincs más lehetőségük, mint a termelés – reményeik szerint - ideiglenes beszüntetése.

A Borjomi nem véletlenül számít az ásványvizek királyának: különlegességét többek közt az adja, hogy nem utólag dúsítják szénsavval, hanem természetsen válik azzá már a forrásban, ráadásul szivattyúzás nélkül tör felszínre. A kutatók emésztőrendszeri betegségek, és diabétesz kezelésére is javasolják. 

Maga a cég a tippek szerint 500 millió dollárt ér. Hogy mennyire prémium termékről van szó, arról sokat mond, hogy bár Magyarország nincs benne abban a szerencsés 40 országban, ahova exportálják a vizet, a speciálisan prémium termékekkel foglalkozó üzletekben 1000 forint felett adnak fél litert.

NYITÓKÉP: Forrás Borjomiban, fotó: Henri Bergius, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek