A szlovákokhoz már jön az a rengeteg pénz, amiről mi még csak vitázunk Brüsszellel

Szerző: Kósa András
2022.04.29. 21:03

Szlovákia közel 500 millió eurót kér az Uniótól első körben a helyreállítási terv keretében – jelentette be Eduard Heger miniszterelnök.

A szlovákokhoz már jön az a rengeteg pénz, amiről mi még csak vitázunk Brüsszellel

Szlovákia 460 millió eurót kér az uniós helyreállítási terv keretén belül első körben. Erről Eduard Heger beszélt egy sajtótájékoztatón a Parameter.sk szerint. A miniszterelnök szerint „a kapott pénzt arra fordítjuk, hogy a polgárok számára nyújtott szolgáltatások sokkal jobbak legyenek. A beruházások több területet is érintenek, mint például az oktatás, az infrastruktúra, a kórházak korszerűsítése, a családi házak szigetelése”.

Az Európai Bizottságnak most két hónapja van a kérelem elbírálására, majd a Tanács elé viszi, amelynek még egy hónapja van a jóváhagyására.

Így legkésőbb a nyár közepén Szlovákia már hozzájuthat az első forrásokhoz.

Mint lapunk korábban többször megírta, a mintegy 5700 milliárd forintnyi magyar keretről még akkor is legkorábban körülbelül pont ekkor születhetne meg egyáltalán a megállapodás, ha most sikerülne minden vitás kérdést tisztázni a kormány és az Európai Bizottság között.

Csakhogy erre egyelőre nincs sok esély, éppen a héten derült ki, hogy több kérdésben továbbra sincs megegyezés.

Szlovákia ehhez képet az év második felében tervezi benyújtani a második fizetési kérelmet 815 millió euró értékbe. Mint a Parameter.sk megjegyzi, Szlovákia az elsők között van a tagállamok között a helyreállítási alap igénybevételét illetően.

Pozsony volt az 5. a helyreállítási terv benyújtásakor, most pedig a 7. ország, amely kifizetést kért. A megújítási terv keretén belül az Európai Bizottság összesen 672,5 milliárd eurót tervez kifizetni az uniós országoknak. Szlovákiának hozzávetőleg 6 milliárd euró támogatást terveznek kiosztani.

NYITÓKÉP: Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek