Kormányinfó: Visszamenőleg emeli a nyugdíjakat a kormány

Szerző: Kósa András
2022.04.28. 09:02

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ezen a pénteken is elmagyarázza, mit és miért csinál a kormány.

Kormányinfó: Visszamenőleg emeli a nyugdíjakat a kormány

A háború miatt egész Európában magas az infláció, ezért van szükség az árstopra és a maximált árakra, amik legkevesebb 5 százalékponttal csökkenti az inflációt Magyarországon, de ez még így is 8,5 százalék lenne – mondta a korányinfón Gulyás Gergely. A kormány ezért hosszabbította meg júliusig a májusban lejáró maximált árakat a benzin és egyes élelmiszerek esetében. A háborún a nyugat-európai, arab és amerikai olajcégek keresnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, és a magas olaj-, és gázárak miatt alakult ki infláció.

A kormány szerdai ülésén a nyugdíjakkal is foglalkozott, mert ezek emelkedése elmarad az áremelkedéstől, így kompenzációra számíthatnak a nyugdíjasok. A nyugdíjakat így 3,9 százalékos emelés lesz július 1-től. Ez visszamenőleg érvényes január 1-től.

A szerdán megindult uniós jogállamisági eljárással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ez nyomásgyakorlás az Eu részéről, de továbbra sem fognak fegyvert szállítani Ukrajnának és a homofób elemeket tartalmazó gyermekvédelmi népszavazás után (ami érvénytelen lett) az ezzel kapcsolatos intézkedéseken sem változtatnak. Gulyás szerint hónapok óta egyeztetnek a Bizottsággal az uniós helyreállítási alapról, és minden vitás kérdésre megoldást találtak már, így az ezzel kapcsolatos megállapodás aláírásának „semmi akadálya nincs már”.

Csányi Sándor OTP-vezér korábbi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a rezsicsökkentés nem jó, a miniszter azt mondta, ez a bankvezér véleménye, de nem mindenki van olyan helyzetben, mint ő.

A főváros iparűzési adóbevételei túlteljesültek tavaly a kormány álláspontja szerint, így nincs oka a városvezetésnek anyagi támogatásért folyamodnia a kormányhoz.

A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve.

A Tungsram 1600 elbocsátani tervezett dolgozójával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a munkavállalókat segíteni fogja a kormány, ezen kívül pedig a környékben olyan beruházások zajlanak, amik munkát adhatnak az érintetteknek.

NYITÓKÉP: Bruzák Noémi / MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek