Orbán Viktor egyik kulcsembere a kormányban most is aktív és szinte biztosan marad a helyén

Szerző: Kósa András
2022.04.27. 14:05

Ágostházy Szabolcs hétfőn utazik legközelebb Brüsszelbe, hogy az Európai Bizottsággal tárgyaljon az uniós helyreállítási alap pénzeiről – értesült kormányzati forrásból az Azonnali.

Orbán Viktor egyik kulcsembere a kormányban most is aktív és szinte biztosan marad a helyén

Bár egy választásokat követő és az új kormány megalakulását megelőző időszakban hagyományosan takaréklángon működik a kormányzati apparátus, van egy terület és államtitkárság, amelyikre ez most egyáltalán nem igaz. Az Azonnali magyar kormányzati forrásból szerzett információi szerint ugyanis

soha nem látott fordulatszámra pörögtek fel az Orbán-kabinet és az Európai Bizottság közötti tárgyalások az uniós helyreállítási alapról.

Ez az a pénzalap, amit az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítása érdekében bocsátott a tagállamok rendelkezésére.

Magyarországnak eredetileg mintegy 5800 milliárd forintnyi forrás járt volna ebből a pénzből. Azért fogalmazunk múlt időben, mert a Bizottság az alap létrehozásakor többek között az egyes tagállamok várható gazdasági kilátásait figyelembe véve határozta meg, kinek mennyi járhat, és mivel a koronavírus a magyar gazdaságot a vártnál enyhébben érintette, valószínűleg több száz milliárd forinttal kevesebb jár majd nekünk az angol betűszóval csak RFF-nek nevezett pénzügyi segítségből.

A pénz 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, a többi kedvező kamatozású hitel. A magyar kormány azonban – az egyik utolsó tagállamként a 27-ből – máig nem jutott hozzá a forrásokhoz, mivel nem sikerült megegyeznie a Bizottsággal.

A kormány szerint ennek politikai okai vannak,

nevezetesen, hogy a homofób emléket is tartalmazó „gyermekvédelmi” törvény megváltoztatása érdekében az RFF-pénzek visszatartásával szeretne nyomást gyakorolni a Bizottság Magyarországra. A Bizottság részéről viszont azt mondják, politikától függetlenül fogalmaztak meg egy sor ajánlást, ami a pénzek jobb, átláthatóbb felhasználására vonatkozott, és ezek gyakorlatba ültetésével máig adós a kormány.

Az ajánlások között szerepelnek például az átláthatóbb közbeszerzési szabályok, a kormányzati szervezet hatékonyabb működését célzó javaslatok. Ezen kívül van még egy sor technikai kérdés egy megfelelő pályázati auditrendszer felállítására. A pénzek jó és szabályos felhasználását ugyanis ennek kellene ellenőriznie. Ez szintén a kormány feladata lenne.

A tárgyalások eddig is folyamatosak voltak, de az utóbbi hetekben a magyar fél kérésére már hetente kétszer-háromszor is egyeztetnek egymással a kormány és a Bizottság képviselői, tudta meg lapunk. Egy forrásunk szerint ennek oka többek között az is, hogy az egyre növekvő költségvetési egyensúlytalanság, az elmaradt finanszírozási eszközök miatt

Varga Mihály pénzügyminiszter – aki szinte biztosan marad a helyén az új kormányban is – már nagyon ideges,

és Orbán Viktor maga is kezd aggódni a helyzet miatt.

Ilyen körülmények között kiemelt felelősség hárul az egyik legközelebbi bizalmasára, Ágostházy Szabolcsra, aki a Miniszterelnökség uniós fejlesztési forrásokért felelős államtitkáraként vezeti a tárgyalásokat. A fiatal államtitkár legközelebb hétfőn megy Brüsszelbe, hogy közelebb hozza a megegyezést. Egy forrásunk szerint a tárgyalásokat ugyanakkor megnehezíti, hogy mandátuma igencsak kötött,

egy sor fontosnak vélt kérdésben (antikorrupciós intézkedések, közbeszerzési szabályok) Orbán Viktor dönt egyszemélyben.

Forrásaink ettől függetlenül biztosak benne, hogy Ágostházy Szabolcs az új kormányban is marad az uniós forrásokért felelős pozícióban, mert a kormányfő bizalma töretlen a fiatal államtitkárban.

Bár a hírekben közvetlenül, megszólalóként viszonylag keveset szerepel, a közösségi médiában csak úgy sorjáznak a fotók, amiken a Fidesz legkülönbözőbb potentátjai mutatkoznak együtt Ágostházy Szabolccsal, egy vele készített közös kép a jelek szerint szinte már garanciát jelent az adott térségbe, településre hamarosan bőséggel érkező uniós támogatásoknak.

Képünkön például Lévai István Zoltán budapesti jelölttel látható, a XVIII. kerületben rajthoz álló politikus még a választást megelőző este is fontosnak tartotta a jelek szerint kitenni közösségi oldalára a fotót azzal a kommenttel, hogy

„Az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár biztosított támogatásáról!”.

(Elképzelhető, hogy az ütemérzékkel volt egy kis baj, mert Lévai István Zoltán végül kikapott Kunhalmi Ágnestől.

A tárgyalások tehát aktívan zajlanak a kormányátalakítástól függetlenül, hiszen az új kabinetnek nagyon nagy szüksége van a pénzre. Ennek ellenére – ahogy korábban meg is írtuk – forrásaink szerint még akkor is legkorábban a nyár közepére juthatnak el a felek a megegyezésig, de csak, ha mindkét fél részéről maximális lesz a készség a megegyezésre.

NYITÓKÉP: MTI / Kovács Attila

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek