Németország is tankokat fog küldeni Ukrajnának

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.26. 12:14

A beadvány szerint az ukrán katonákat is kiképeznék az új felszerelés használatára.

Németország is tankokat fog küldeni Ukrajnának

Az AFP szerint Christine Lambrecht védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy Németország engedélyezi tankok szállítását Ukrajnának. Ez nagy változás lehet Berlin óvatos politikájában a Kijev katonai támogatásával kapcsoaltban.

„A kormány beleegyezett, hogy aláírja a használt Gepard légvédelmi harckocsik leszállítását”  – mondta Lambrecht a védelmi miniszterek nemzetközi találkozóján az Egyesült Államok ramsteini légitámaszpontján az AFP által látott beszédtervezet szerint.

Jelenleg negyven ország folytat rendkívüli tárgysalásokat a délnyugat-németországi légitámaszponton Ukrajna védelmi képességeinek megerősítéséről.

Korábban Olaf Scholz német kancellárt többen is kritizálták, amiért megtagadta a nehézfegyverek közvetlen küldését Ukrajna részére, pedig azt állította, a háború fordulópont lesz a német védelmi politikában.

A kritikák szerint a szociáldemokrata párt (SPD) túlzottan finomkodik Moszkvával, emiatt már a koalíciós partnerei, a zöldek és a liberális  FDP is bírálta.

Az AFP által kedden látott dokumentumtervezet szerint azonban a 3 koalíciós párt most azt tervezi, hogy közös javaslatot nyújt be a parlamentben, amelyben nehézfegyverek szállítását kéri Ukrajnába.

A beadvány nemcsak fegyverszállítást szorgalmaz, hanem azt is, hogy az ukrán katonákat Németországban és más EU-tagállamokban képezzék ki a fegyverek használatára.

Ezek alapján főleg a rendszerből kivont, Leopard 1 típusú tankokról és Marder lövészpáncélosokról van szó, meg a rájuk épített különféle támogató járművekről. A gyártó Rheinmetall egyrészt ebből üzletet akar csinálni önmagában, másrészt helyet is akarhat csinálni az új járműveknek. 

A Leopard 2-esek jelentős számban átépítésre szorulnak (mi magyarok is a legújabb A7+ verziót kapjuk, miközben a rendszerben a legtöbb belőlük még A4, A5, A6 szintű csak és régóta be sem volt indítva) a Bundeswehr pedig a Marderek utódját még nem rendelte meg, abban reménykedik a Rheinmetall, hogy a választás arra a Lynxre esik, amelynek az első komoly vevője éppen Magyarország volt.

KIEMELT KÉP: Rainer Rippert / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek