Titkos belarusz vasúti szabotázsakciók ásták alá az orosz inváziót a háború első napjaiban

2022.04.25. 09:32

A belarusz történelemkönyvekben külön fejezete van a náci inváziót akadályozó „vasúti háborúnak”, az oroszok most megtapasztalhatták a „második vasúti háborút”, aminek nagyon fontos szerepe lehetett az agresszió első hullámának gyors kifulladásában.

Titkos belarusz vasúti szabotázsakciók ásták alá az orosz inváziót a háború első napjaiban

Belarusz vasutasok, korábban külföldre szökött ellenzékiek és nemzetközi hekkercsoportok olyan hálózatot szerveztek, amelyik hatásosan akadályozta meg az orosz csapatok és főleg az utánpótlás gyors mozgatását a háború első felében Belaruszból Ukrajnába – áll a Washington Post cikkében.

Az amerikai lap szerint ennek fontos szerepe lehetett a háborúban, hiszen nagy valószínűséggel a Kijev elleni offenzíva is azért szakadt félbe, mert észak felől (vagyis Belarusz irányából)

nem sikerült kiépíteni a megfelelő utánpótlás-szállítást az első napokban gyorsan előrenyomuló orosz csapatok számára.

A Washington Post a hálózat több – jobbára neve elhallgatását kérő – tagját is megszólaltatta, hogy leírja annak működését. Ezek szerint február közepére – amikor egyre fenyegetőbbé vált az orosz katonai jelenlét a belarusz-ukrán határ belarusz oldalán – a 2020-as elcsalt belarusz elnökválasztás után Lengyelországba szökött vasutasok, szakszervezeti aktivisták

sikeresen szerveztek hálózatot olyan vasúti dolgozókból, akik a terepen figyelhették meg a vasúton történő orosz csapatmozgásokat.

Ezeket az adatokat aztán Lengyelországban, vagy éppen az Egyesült Államokban működő hekkercsoportokhoz továbbították, melyek tagjai célzott kibertámadásokat indítottak egyes belarusz vasútállomások informatikai rendszere ellen. Ezzel sok esetben sikerült komoly forgalmi zavarokat okozni, ami miatt az orosz utánpótlás csak akadozva jutott el Ukrajnába.

Mint a lap megjegyzi, a belarusz történelemkönyvekben külön fejezet foglalkozik az országban a második világháború idején létrejött partizánmozgalommal. Ennek része volt a „vasúti háború”, vagyis a vasúti infrastruktúra ellen elkövetett szabotázsakciók. Ezek akkor persze főleg abból álltak, hogy síneket robbantottak fel, távvezetékeket döntöttek ki.

A „második vasúti háború” már alapvetően a kibertérben zajlik, mint a Washington Post megjegyzi, ebben a modern „partizánok” dolgát nagyban megkönnyíti, hogy a belarusz állami vasút még mindig Windows XP-t használ, aminek nagyon gyenge a kibervédelme.

NYITÓKÉP: vasútvonal Minszknél, fotó: Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek