Törökország nem engedi át többé a Szíria felé tartó orosz katonai és polgári repülőgépeket

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.24. 13:07

Az oroszok egyelőre nem reagáltak a lépésre.

Törökország nem engedi át többé a Szíria felé tartó orosz katonai és polgári repülőgépeket

Törökország lezárta a légterét a Szíriába tartó orosz repülőgépek előtt - jelentette be helyi idő szerint szombaton a török külügyminiszter, hozzátéve, és elmondta, hogy egyaránt vonatkozik a döntés vonatkozik a civil és a katonai gépekre is.

A döntésről tájékoztató MTI azt írja, Mevlüt Mevlüt Çavuşoğlu Uruguayban tett hivatalos látogatása alatt tájékoztatott a hírről, és elmondta azt is,

hogy Oroszországnak áprilisig volt engedélye arra, hogy az arab országba tartó járatai használják a török légteret.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint a török kormány három hónapra engedélyezi a légtérhasználatot, amelyet az időtartam lejárta után ismét kérvényezni kell.

A Habertürk török televízió arról tájékoztatott, hogy Ankara erről már márciusban értesítette Moszkvát. A tilalom három hónapig tart - tette hozzá az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Çavuşoğlut idézve.

A külügyminiszter bejelentésére Moszkva egyelőre nem reagált. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban, míg Ankara a damaszkuszi rezsim ellen harcoló milíciáknak nyújt segítséget.

NYITÓKÉP: a török légierő gépei. Gian Marco Anzelotti/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek