Exit pollok: még öt évig irányíthatja Macron Franciaországot

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.24. 19:55

Úgy tűnik, Orbán Viktor szövetségese az előzetes várakozással szemben nem szoros csatában, hanem végül simán kapott ki.

Exit pollok: még öt évig irányíthatja Macron Franciaországot

Sosem volt még ennyire közel a győzelemhez, de végül alulmaradt a regnáló elnökkel szemben a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés jelölte, Marine Le Pen, az exit pollok szerint.

Az Ipsos előzetes számításai (de ezek nagyon közel szoktak lenni a végeredményhez), a hivatalban levő elnök az szavazatok 58,2 százalékát kapta, Le Pen pedig 41,8 százalékot. 

A vasárnapi választás a francia viszonyokhoz mérten nagyon alacsony részvételt hozott, 1969 óta nem maradtak ennyien távol az urnáktól, a részvétel mindössze 71,8 százalékos volt, így alakultak az arányok azévek során:

A választás első fordulójában Emmanuel Macron a szavazatok 27,41 százalékával, Marine Le Pen pedig 24,03 százalékkal jutott tovább. A francia és a nemzetközi közvélemény-kutatások is Macron körülbelül tíz százalékpontos előnyét mutatták az elmúlt időszakban, ám minden elemző megjegyezte, hogy a választás jó eséllyel az első fordulóban kiesett radikális baloldali Jean-Luc Melenchon szavazóin fog múlni.

Macron győzelme annak a fényében még jelentősebb, hogy húsz éve volt az utolsó alkalom, hogy a franciák hivatalban levő elnököt visszaválasztottak, méghozzá az országot 1995 és 2007 között vezető Jacques Chirac személyében.

Macron már 2017-ben is Le Pennel mérkőzött meg a második fordulóban, akkor azonban sokkal könnyedebben verte a szélsőjobboldali ellenjeöltjét, 66,1 százalékot kapott Le Pen 33,9 százalékjával szemben.

Macron Le Pen szavazóinak kétségbeesettségével is törődik

Macron kevéssel 22:00 óra előtt mondta el beszédét az Eiffel-torony mellett. Elsősorban köszönetet mondott mindazoknak a franciáknak, akik az első, majd a második fordulóban bizalmat szavaztak neki. 

„Így megvalósíthatjuk projektünket egy függetlenebb Franciaországért, egy erősebb Európáért”

– mondta, és hozzátette

„Mély és mélyreható befektetések révén továbbra is lehetséges konkrét előrelépés mindenki számára, hogy felszabadítsa a kreativitást és az innovációt hazánkba,

hogy egy nagyszerű ökológiai nemzetté váljunk!”

Az elnök hívei kifütyülték Marine Le Pent, amikor az elnök megemlítette a szélsőjobboldali vezető nevét, de ő megállította őket.

„Mostantól én már nem egy tábor jelöltje vagyok, hanem mindannyiótok elnöke" – mondta.

Azt mondta, hogy akik riválisára, Marine Le Penre szavaztak, „haragot és kétségbeesést” éreztek, amire „választ kell találni”, elmondt azt  is, ennek megoldásáért felelősséget vállal. 

„Azt is tudom, hogy sok honfitársunk szavazott rám ma, de nem azért, hogy támogassa az általam képviselt elképzeléseket, hanem azért, hogy megakadályozzam a szélsőjobboldal elképzeléseit. Szeretnék köszönetet mondani nekik, és elmondani nekik, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az elkövetkező években köteles vagyok őket is képviselni. Letéteményese vagyok kötelességtudatuknak, a Köztársasághoz való kötődésüknek és az elmúlt hetekben kifejezett nézeteltérések iránti tiszteletüknek” – szónokolt az elnök. 

Le Pen szerint ez is egy győzelmi eredmény

„A szabadság nagy szele söpörhetett volna át ezen az országon. Az urna sorsa mást akart”

– mondta Le Pen támogatóinak beszédében.

A vesztes jelölt azt mondta, hogy a szavazatok több mint 40 százaléka „önmagában nagy győzelmet jelent. Honfitársaink milliói választották a nemzeti tábort és a változást” 

– emelte ki.

Köszönetet mondott szavazóinak is, különösen a vidéki és távoli területeken élőknek:

„Ez az a Franciaország, amelyet túlságosan elfelejtettek, mi nem fogjuk.”

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek