Az oroszok ismét erőszakkal telepítettek át a Távol-Keletre mariupoli lakosokat

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.24. 09:14

Most 308 lakost vittek el erőszakkal, köztük kisgyerekes anyákat, fogyatékkal élőket és diákokat.

Az oroszok ismét erőszakkal telepítettek át a Távol-Keletre mariupoli lakosokat

Ukrán hivatalos személyek szombaton azt állították, hogy Oroszország erőszakkal telepített ki több ezer állampolgárt Mariupolból az orosz távol-keleti Primorszkij területre – írja a CNN. 

„Oroszország erőszakkal kitoloncolt ukrajnai állampolgárokat szállítótt Mariupolból a Primorszkij Körzetbe - 8000 kilométerre a hazájától" 

– mondta Ljudmila Denisova, az ukrán parlament emberi jogi biztosa a Telegram csatornáján.

Denisova elmondása szerint helyi lakosok informálták arról, hogy

április 21-én egy vonat érkezett Nahodka városába 308 mariupoli ukránnal, köztük kisgyermekes anyákkal, fogyatékkal élőkkel és diákokkal.

A politikus a Telegram-bejegyzésében fényképeket is mellékelt, amelyeken az ukrán állampolgárok pályaudvarra érkezése látható.

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója április 21-én szintén azt állította, „az oroszok 308 deportált mariupoli lakost vittek Vlagyivosztokba". A mariopuli polgármester bejegyzése szerint szerint  a 308 deportált lakos közül 90 gyermek volt.

„Az embereket iskolákban és kollégiumokban helyezték el. Később a tervek szerint a Primorszkij Körzet különböző településeire küldik őket"

- áll a polgármester Telegram-bejegyzésében.

Az egyik vlagyivosztoki orosz helyi hírportálon, a vl.com-on közzétett fotókon és videókon a Mariupolból kitelepítettek is láthatók, akik vonattal érkeztek.

Denisova azt is állította, hogy a mariupoli lakosokat busszal küldték ideiglenes szállásra Wrangel városába, és várhatóan új dokumentumokat kapnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy Oroszországban dolgozhassanak.

„Oroszország súlyosan megsérti a Genfi Egyezmény 49. cikkének rendelkezéseit a polgári személyek védelméről háború idején, amely megtiltja személyek erőszakos áthelyezését vagy kitoloncolását a megszállt területekről”

– tette hozzá Denisova Telegram-bejegyzésében.

Nem ez az első alkalom, hogy deportálásokkal vádolja meg az ukrán fél Oroszországot, egy hónappal ezelőtt már fölröppentek szintén Mariupollal kapcsolatban hasonló hírek. Akkor a mariupoli városi tanács azt jelentette, hogy mintegy 15 000 személyt deportáltak akaratuk ellenére. 

Mariupolt a háború eleje óta ostromolták az orosz csapatok, mostanra az orosz hadvezetás szerint az Azovstal acélgyár kivételével teljesen elfoglalták. 

NYITÓKÉP: szétlőtt mariupoli lakótömb. Wanderer777/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek