Lehet, hogy egy tábornok elkotyogta az oroszok céljait?

Szerző: Aradi Péter
2022.04.22. 16:06

Ha igazak a hírek, akkor az oroszok nem állnak meg Ukrajna megtámadásánál.

Lehet, hogy egy tábornok elkotyogta az oroszok céljait?

Egy magas rangú katonai tisztviselő könnyen lehet, hogy elszólta magát, amikor egy szakszervezeti közgyűlésen arról beszélt, hogy az orosz hadműveletek új célja, hogy megszerezzék az ellenőrzést Donbasz és Dél-Ukrajna felett, hogy szárazföldi folyosót tarthassanak fent a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigethez,

később pedig benyomulnának Transznisztriába, a moldovai szeparatista államba, ahol most is közel 1500 orosz katona állomásozik.

Rusztam Minnekajev – akire hol az orosz központi katonai körzet parancsnokhelyetteseként, hol tábornokként hivatkoznak – azt állította, erre azért van szükség, mert bizonyítékaik vannak, hogy a Dnyeszter Menti Köztársaságban (ez Transznisztria másik neve) is elnyomják az orosz kisebbséget.

Hogy Minnekajev szavait mennyire kell-e komolyan venni, azt egyelőre mindenki csak találgatja. A beszédéről az orosz hírügynökségek, a TASZSZ és az Interfax is beszámolt, szóval valamilyen ellenőrzésen át kellett menniük.

Ha valóban ez az orosz terv,

akkor a háború még sokáig elhúzódhat,

és azoknak lehet igaza, akik azt mondták, ha Ukrajna elesik, akkor előbb-utóbb mások is sorra kerülnek. Az ukrán védelmi minisztérium máris reagált Minnekajev szavaira, és imperializmusnak minősítették a megjegyzéseit.

Az orosz erők egyébként jelenleg csak részben tartják ellenőrzésük alatt Dél-Ukrajnát, ha valóban be akarnak hatolni Transznisztriába,

akkor el kellene foglalni Mikolajivot és Odesszát, amik teljesen az ukránok ellenőrzése alatt van,

sőt, a térség egy másik városában, Herszonban az ukránok ellentámadásba lendültek.

Ráadásul Odesszában nagyon beásták magukat az ukrán csapatok, így annak az elfoglalása hatalmas véráldozatokkal járna. Emellett egy kisebb ukrán erő még mindig őrzi Mariupol egyetlen megmaradt ukrán részét, az Azovsztal acélerőművet, ami kapcsán Putyin már csütörtökön bejelentette, hogy megtörtént „Mariupol felszabadítása”.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin / Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek