Akár már kedden letartóztathatják Robert Fico volt szlovák kormányfőt

Szerző: Kósa András
2022.04.22. 19:50

Kedden minden bizonnyal felfüggeszti a pozsonyi parlament Robert Fico mentelmi jogát. Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter előzetes letartóztatásáról péntek este dönthet a bíróság.

Akár már kedden letartóztathatják Robert Fico volt szlovák kormányfőt

Pénteken elküldte a pozsonyi parlamentnek a Speciális Ügyészi Hivatal a kérelmet Robert Fico volt szlovák kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére. Mint az Azonnali is megírta, Ficót és egykori belügyminiszterét több bűncselekmény elkövetésével is megvádolták, emiatt Kaliňákot már őrizetbe is vették, letartóztatásáról pénteken este dönt egy bíróság.

A pozsonyi Új Szó azt írta, a két politikust a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség az Alkonyat (Súmrak) akció keretében bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg.

Fico aligha fogja megúszni az előzetest.

A pozsonyi parlament kedden ül össze legközelebb és a mentelmi jog felfüggesztéséről a mentelmi bizottság javaslata alapján egyszerű többséggel dönt. Mivel a kormánykoalíció támogatja a kiadatását, szinte biztosan meglesz ehhez a megfelelő számú képviselő.

Ezután bármikor őrizetbe veheti a rendőrség és a bíróság akár még aznap elrendelheti az előzetes letartóztatását.

NYITÓKÉP: Robert Fico Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek