Ukrán teniszezőnő: játszhassanak az orosz és belarusz játékosok Wimbledonban, ha elítélik Putyin agresszióját

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.21. 12:27

Wimbeldonban nem játszhatnak oroszok és belaruszok, a WTA meg az ATP tiltakozik, Szvitolina meg áthidaló megoldással jött elő.

Ukrán teniszezőnő: játszhassanak az orosz és belarusz játékosok Wimbledonban, ha elítélik Putyin agresszióját

Szerdán az All England Lawn Tennis Club (AELTC) úgy döntött, hogy az idei wimbledoni tenisztornán nem indulhatnak az orosz és a belarusz versenyzők.

A férfi ATP (Association of Tennis Professionals) és női WTA (Women’s Tennis Association) teniszérdekvédelmi szervezetek vezetősége azonban nem értenek egyet a döntéssel, szerintük egy ilyen lépés érintené például a világranglista második helyén álló orosz Daniil Medvegyevet, a kétszeres Grand Slam-tornagyőztes belarusz Viktorija Azarenkát és a tavalyi elődöntős Aryna Sabalenka-t.

Az ukrán Elina Szvitolina teniszező azt mondja, nem akarják teljesen kitiltani a kollégákat, csak akkor, ha nem szólalnak fel az ukrajnai orosz invázió ellen.

„Mi csak azt akarjuk, hogy hallasák a hangjukat, hogy derüljön ki, velünk és a világgal, vagy pedig az orosz kormánnyal tartanak. Ez a fő kérdés számomra”

– mondta Szvitolina a BBC 5 rádiónak.

Szvitolina elmondta, nem ért egyet az ATP és WTA tiltakozásával, hiszen ez amúgy is későn érkezett. A játékos szerdán kiadott egy közleményt, amelyben szigorúbb fellépését kér az orosz és a belarusz játékosokkal szemben.

„Látjuk, hogy az orosz emberek ellen szankciókat hoznak, miért lenne ez másként a teniszjátékosok esetében?”

– tette fel a kérdést.

Kitér arra is, hogy a barátai és a családja még mindig Ukrajnában vannak, ezért ő érzelmi hullámvasúton van állandóan, és emiatt nehéz a teniszre fókuszálnia.

„Sok orosz játékos tehetne többet, egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hányan kérdezték meg tőlem, hogy vagyok, biztonságban vagyok-e a családommal”

– panaszolta az ukrán teniszező.

A kizárás ellen a szerb Novak Djoković például azt mondta, ő mindig el fogja ítélni a háborút, a wimbledoni döntést azonban nem tudja támogatni.

„Őrültségnek tartom. A játékosoknak, a teniszezőknek, a sportolóknak semmi közük a háborúhoz. Ha a politika beavatkozik a sportba, az nem jó.”

NYITÓKÉP: Elina Szvitolina/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek