Magániskolákban építene párhuzamos társadalmat a holland szélsőjobb

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.21. 19:01

Az FvD akár öt általános iskolát is üzemeltethet a jövőben, itt elvetnék az olyan divatos hóbortokat, mint az éghajlatváltozás miatti hisztéria.

Magániskolákban építene párhuzamos társadalmat a holland szélsőjobb

A holland szélsőjobboldali Fórum a Demokráciáért párt országszerte akár öt saját általános iskolát is nyithat - írja az NRC-re hivatkozva a Dutch News. Az FvD számára ezek az iskolák a pártsratégia része, aminek keretei közt tulajdonképpen párhuzamos társadalmat hoznának létre, amit az újság csak Forumlandnek hív.

A párt már el is indította a honlapot, ahol az iskolákra csak reneszánsz iskolaként hivatkozik, a tandíj pedig évi 3600 euró, azaz úgy 1,3 millió forint lesz a tervek szerint.

A párt tájékoztatása szerint 9000 tagjuk és önkéntesük már jelezte, hogy érdeklődnek: az ígéret szerint új elemekkel kombinálják a hagyományos oktatást, és az intézményeket egyfajta válaszként gondolják arra, hogy szerintük az országban drasztikusan romlott a matematika és a nyelvtudás.

A párt természetesen a hibást is megtalálta: az olyan divatok, mint az iPadek használata, a korai szexuális felvilágosítás, az éghajlatváltozással kapcsolatos hisztéria és a koronavírus-pánik.

Januárban alapítványt hoztak létre az iskolák működtetésére, és a tanfelügyelőknek most ellenőrizniük kell a tervet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az megfelel-e a törvényi előírásnak, amely szerint a gyerekeket meg kell tanítani a „demokratikus állam alapértékeire” és tiszteletben tartaniuk azokat.

A finanszírozás még kérdéses, ugyanis 3600 euró holland szinten egyáltalán nem sok: egy átlagos magániskola évi 14-20 ezer euró közötti tandíjat kér. Az összeget tudatosan tartják majd alacsonyan, de számítanak adományokra és közösségi finanszírozásra.

A közlemény szerint már tíz tanár is jelezte, szívesen dolgozna itt.

Az FvD programjának 2016-os alakulásuk óta központi része az oktatás megreformálása, de a pártra mégis egész más miatt szokás emlékezni: tagságuktól rendszeresen kerülnek elő antiszemita nyilatkozatok, a covid megjelenésekor ők is beleálltak a vírustagadásba, Hollandiát is kiléptetnék az EU-ból, 2020-ban pedig az is felmerült, hogy az oroszok pénzelik a pártot.

Egy időben arra is volt esély, hogy az FvD a szélsőjobb vezére lesz a Geert Wilders-féle Szabadságpárt helyett, de egy rövidebb fellángolást és egy pártszakadást követően visszarendeződtek a dolgok. A 2019-es tartományi választásokon ők nyerték el a legtöbb mandátumot, de a társaság összetartásáról sokat mond, hogy 86 győztes képviselőjükből azóta 61 kilépett a pártból.

Abban viszont az FvD elnöke, Thierry Baudet (képünkön) amúgy megegyezik a már említett Wildersszel, hogy ő is gyakran nyilatkozik elismerően Orbán Viktor politikájáról.

KIEMELT KÉP: Thierry Baudet / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek