Lettország elveszi az állampolgárságot az ukrajnai háború támogatóitól

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.21. 13:31

Minden jel szerint célzottan a helyi lett-orosz kettős állampolgárokat fenyegetik.

Lettország elveszi az állampolgárságot az ukrajnai háború támogatóitól

Az állampolgárságukat is bukhatják azok a lettek, akik „jelentős anyagi, propaganda-, technológiai vagy egyéb támogatást nyújtott olyan személyeknek, államoknak vagy más szervezeteknek, akik olyan cselekményeket követtek el, mint például a béke elleni bűncselekmények, népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, háborús bűnök, amelyek veszélyeztetik a demokráciák területi integritását, szuverenitását és függetlenségét vagy az alkotmányos rendet” – írja a Novaja Gazeta.

Ez a gyakorlatban tehát főleg azokra vonatkozik, akik nagyon látványosan és hatásosan támogatják Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Az állampolgárságról szóló törvény módosítását nagy többségben szavazta meg a lettországi parlament: 62 igen, 14 tartózkodás és egyetlen nem szavazat született, utóbbi a Lettország az Első névre hallgató jobboldali populista párt egykor képviselőjétől, Julija Sztyepanenkótól érkezett.

Róla azt érdemes tudni, hogy 2018-ban a szociáldemokrata párt listáján jutott be a parlamentbe, a pártból viszont nemrég kizárták, mivel vitatta a hivatalos álláspontot a háborúval kapcsolatban. Korábban egyébként arról volt ismert, hogy az oltási igazolásának hiányában nem ülhetett be egy ideig a parlamentbe.

A törvénymódosítás hontalanná senkit nem tehet: csak a kettős állampolgárokra vonatkozik, ami megint csak célzottnak tűnik, hiszen Lettországban is jelentős orosz kisebbség él.

KIEMELT KÉP: Saeima / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek