Dánia megtalálta az orosz áfium elleni orvosságot: a megújuló energiákat

2022.04.20. 16:26

Mette Frederiksen szerint ezzel 2030-ra teljesen megszűnhetne Dánia energiafüggősége.

Dánia megtalálta az orosz áfium elleni orvosságot: a megújuló energiákat

Mint az közismert, az Európai Unió tagállamai nagyon kitettek az orosz gáznak: 2020-ban az orosz gázexport 45,2 százaléka az Európai Unió tagállamaiba irányult, ami – ha összeadjuk a tagállamok gázimportjait – az EU gázimportjának 42 százalékát tette ki.

Ezért február 24-e óta, amikor Vlagyimir Putyin elindította villámháborúnak szánt invázióját Ukrajna ellen, nagyon sok politikus, különböző nemzetközi szervezetek, civil szervezetek és politikai think tankek megfogalmazták, hogyan lehetne megszabadulnia az EU-nak az orosz gázfüggőségtől – a Párizsban székelő Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint tíz lépésben meg lehetne ezt lépni, míg egy több szervezet munkájával március 23-án elkészített tanulmány szerint akár már három év alatt megszabadulhatna az EU az orosz gáztól. 

Az orosz gáztól való függés azonban nemcsak az agresszor Oroszországot érintené rosszul, hanem az EU-tagállamok energiabiztonságát is; sokan pedig úgy gondolják, Oroszország finanszírozását meg kell állítani, bár annyiból nem szerencsés, hogy az orosz gáz alternatíváját többnyire olyan más, az emberi jogokat szintén nem túlzottan figyelembe vevő országok nyújthatnak, mint Irán, Katar, Azerbajdzsán vagy Szaúd-Arábia. 

Már több ország is jelezte, hogy az orosz gázt kivezetik – például Bulgária –, ugyanakkor az így elvesztett gáz pótlásáról még nem teljesen döntöttek, bár az Európai Bizottság március 8-án benyújtott egy javaslatcsomagot, aminek célja, hogy csökkentsék az EU gázfüggőségét, és hogy a jövőben a tagállamok közösen vásároljanak gázt.

Dánia azonban más utat jár – egyelőre. A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen kedden egy sajtótájékoztatón egy másik ötlettel állt elő:

mégpedig azzal, hogy teljesen át kell állni a megújuló energiák használatára. 

Az erről szóló javaslat bemutatásán a miniszterelnök emellett azt ígérte, 2030-ig teljesen megszüntetné energiafüggőségét az ország, ezt pedig két dologra építené: egyrészt mivel az országban eleve vannak gázmezők, így ideiglenesen növelnék azok kinyerését, másrészt pedig zöldítené az ország energiamixét. 

„Ha zöldebbé válunk, azzal Putyint gyengítjük. Emellett ha zöldebbé válunk, akkor a klímaváltozást is lassítjuk, ami tönkreteszi a bolygónkat” 

– véli a szocdem miniszterelnök.

Ugyanakkor hozzátette, ez egyik a napról a másikra nem mehet végbe, ezért

amíg nem tudnak előállni „zöld gázzal”, addig az Északi-tengeren található gázmezőkből nyernének ki gázt,

ami szerinte „még mindig jobb, mintha Putyintól vásárolnánk” – fogalmazott. 

Ugyanakkor az Euractiv szerint nem mindegyik párt elégedett a miniszterelnök javaslatával. A Szocialista Néppárt – ami nem összetévesztendő a miniszterelnök Szociáldemokrata Pártjával – szerint Dánia már 2030 előtt három évvel is elérhetné az energiafüggetlenségét, ami a klímavédelem és a biztonságpolitika miatt is fontos – bár Pia Olsen Dyhr, a párt elnöke nem részletezte, mindezt hogyan érnék el.

Míg a Zöldek szóvivője pedig arról beszélt, szerinte

„Putyin szörnyű háborújának nem szabad azt eredményeznie, hogy eldobjuk a zöld ambíciónkat”,

márpedig szerinte azzal, hogy Dánia növelné a fosszilis energiahordozó kitermelését, azzal ezt tennék – ahogy ő fogalmazott – a klímaválság kellős közepén.

NYITÓKÉP: Mette Frederiksen miniszterelnök beszél még a norvég Munkáspárt rendezvényén. FOTÓ: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet / Flickr (CC BY-ND 2.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek