Be akarták szervezni az oroszországi cseh nagykövet-helyettest az orosz titkosszolgálatok

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.19. 14:27

Egy másik diplomatának pedig azt mondták, vagy együttműködik, vagy kiutasítják, és megfenyegették azzal, hogy ismerik a családját.

Be akarták szervezni az oroszországi cseh nagykövet-helyettest az orosz titkosszolgálatok

A moszkvai cseh nagykövet-helyettest az országból való kiutasítása előtt felkérték az orosz hatóságok, hogy működjön együtt a titkosszolgálatokkal, miközben egy másik cseh diplomatát is megkerestek, de mindketten megtagadták az együttműködést – írja az Euractiv.

Moszkva múlt szerdán (április 13-án) kiutasította Tomáš Hart cseh helyettes nagykövetet, válaszul orosz kollégájának márciusi Csehországból való kiutasítására.

Deník N és a Respekt lapok tájákoztatása szerint

Hartot az orosz titkosszolgálatok március végén keresték meg: levelet kapott, amelyben meghívták egy moszkvai találkozóra.

Hart azonban nem reagált az ajánlatra, és jelentette az ügyet a cseh külügyminisztériumnak.

A cseh média az akciót az orosz hatóságok provokációjának vagy pszichológiai nyomásgyakorlási kísérletének értelmezi, amellyel a cseh diplomáciai szolgálatokat akarják fenyegető szituációba hozni.

Egy ismeretlen férfi azt mondta egy második diplomatának, hogy kiutasítják Oroszországból, ha nem működik együtt. A diplomata azzal a fenyegetéssel is szembesült, hogy az oroszok ismerik a családját.

A Cseh Köztársaság és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok a háború kitörése után történelmi mélypontra süllyedtek.

Március végén a moszkvai cseh diplomaták súlyos zaklatásokkal szembesültek, majd a külügyminisztérium behívta a prágai orosz nagykövetet, hogy tiltakozzon az elfogadhatatlan moszkvai magatartás ellen.

Az orosz nagykövet helyettesét ezután kiutasították Csehországból, mivel diplomáciai fedezetben dolgozott az orosz titkosszolgálatoknak. Oroszország ezután a cseh nagykövet-helyettes kiutasítása mellett döntött.

Jelenleg hat diplomata dolgozik a prágai orosz nagykövetségen. A moszkvai cseh nagykövetség 17 alkalmazottat foglalkoztat, köztük diplomatákat.

Csehország fegyvereket és más katonai felszereléseket szállított Ukrajnának.

Április 6-ig az Ukrajnának adományozott felszerelés ára 1,1 milliárd cseh korona (17 milliárd forint) volt. A védelmi tárca biztonsági okokból nem részletezte, milyen felszerelésről volt szó.

Ugyanakkor múlt héten az orosz külügy megfenyegette a cseheket, szerintük ugyanis szovjet gyártású felszerelést nem szabadna az oroszok beleegyezése nélkül harmadik félnek átadni. Azt is megüzenték,

hogy nem fogják tudni megakadályozni, ha ezen szállítmányok ellen terrortámadások fognak történni. 

NYITÓKÉP: Az FSZB székháza a moszkvai Ljubanka-téren. A. Savin/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek