Ahol a fényképészet és a pszichológia találkozik: Photovoice kiállítás Budapesten

Szerző: Krausz József
2022.04.19. 19:51

Pszichológiai témájú kiállítás nyílt a Budapest Art Brut Galériában. Azonban nem szokványos módon. A szervező Mélylevegő Projekt Magyarországon eddig kevéssé ismert Photovoice technikával igyekszik felhívni a figyelmet a depresszióra.

Ahol a fényképészet és a pszichológia találkozik: Photovoice kiállítás Budapesten

Fénysugár a sötétben, Valóság ez, A világ feketén-fehéren. Csak néhányak a címek közül, amelyek a Mélylevegő Projekt frissen megnyílt fotókiállításán olvashatók. Elsőként egy elvont művészi világnak tűnnek a fényképek, ahol elmosódott fények, törött ceruzák, tájképek fogadnak.

Azonban ez több egy egyszerű fotókiállításnál. A képek nem művészek alkotásai. Depresszióval diagnosztizált emberek művei. Minden kép alatt egy-egy leírás, ahol az alkotók megosztják érzelmeiket a képek és betegségük kapcsán tabuk nélkül. A 21. század egyik általánossá vált betegsége a depresszió.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a felnőtt lakosság 5 százaléka szenved tőle. Ez globálisan 250–300 millió főt jelent. Ez egy óriási szám, hiszen például az Európai Unióban a felnőtt lakosság közel 380 millió főt számlál. Ahogy világszinten úgy Magyarországon is probléma a depresszió. A KSH szerint a felnőtt lakosság 8 százalékát érinti a betegség, vagyis megközelítőleg 7-800 ezer embert.

A férfiaknál ritkábban (4 százalék) a nőknél gyakrabban (11 százalék) fordul elő. A 8 osztályt végzettek 18%-a, a középiskolát végzettek 7-8 százaléka szenved tőle tartósan, vagy átmenetileg, míg a diplomásoknál ez az arány mindössze százalék.

A problémát a COVID időszaka és az ukrajnai háború tovább növelte. Ezért a mentális nehézségekkel küzdők támogatottsága még inkább szükségessé vált, azonban a társadalmi tabuk és megbélyegzések miatt ez nehezített. Szakértők szerint mindössze 300 ezer embert kezelnek, ez kevesebb, mint fele az érintetteknek.

A 2020-ban alakult Mélylevegő Projekt ezen kíván változtatni. „Úgy éreztük, hogy van egy általános igény az emberekben arra, hogy megismerjék a pszichológiát és belelássanak. Pár barátommal úgy döntöttünk, hogy alapítunk egy csapatot. Szeretnénk minden érdeklődőhöz közelebb hozni a pszichológiát és ismeretterjesztéssel segíteni – nyilatkozta az Azonnalinak Pető Dorina okleveles pszichológus, a Mélylevegő Projekt egyik alapítója.

„Az online tér bizonyult erre a legmegfelelőbbnek: Instagram, Youtube, Facebook, Tiktok ezeken a platformokon vagyunk jelen. Kezdetben kizárólag online működtünk, de ahogy bővült a csapat úgy bővültek a kapacitásaink is”

– folytatta Pető Dorina.

„Én személyesen azért is csinálom, hogy egy holisztikusabb kép alakuljon ki az egészségünkről; hogy akkor beszélünk egészségről, ha testileg és lelkileg is jól vagyunk törődünk magunkkal. Van egy pozitív tendencia ugyan, de amikor szükségük lenne rá sokan nem mernek továbbra sem pszichológushoz menni, mert stigmatizálva van a társadalomban.”

A csapatot 2020 tavaszán még 4-en alapították, viszont 2022-re már 40 önkéntes segít nekik. Történetükben nagy mérföldkő volt a 2021-ben megjelent Elmerülő című könyvük. Az Elmerülő újszerű megoldásokat tartalmaz. A színek és rajzok mellett QR kódok vannak benne, amik Youtube videókhoz viszik el az olvasót.

„A könyv két részből áll. Az első rész a mentális betegségekről szól, ahol kitérünk a szorongásos zavarra, pánikzavarra öngyilkosságra, depresszióra. A második rész a modern kori problémákat mutatja be. Hogy párat említsek a feldolgozott témák közül: a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatása, cancel culture vagy az imposztor szindróma.”

De nem csak a könyvük készült modern megoldásokkal. A kiállításuk sem egy hétköznapi dolog Magyarországon.

„A kiállításunk egy új technikán alapul. A Photovoice egy művészetterápiás módszer. Lényege, hogy egy megadott témában képet kell készíteni, amiről utána a pszichológus a páciensekkel beszélget. Ez egy projekciós technika elmagyarázod, hogy mit látsz benne. Lehet csoportos és egyéni foglalkozás is. Az előnye, hogy elég a telefonoddal egy általad választott témáról képet csinálni, ami így az önkifejezés eszközévé válik. Más önkifejezési technikák, mint a rajzolás, festés vagy írás sokaknak nehézséget jelentenek, ezzel szemben a fényképezés jobban a hétköznapjaink része.”

Egy photovoice képzésen részt vett a Mélylevegő Projekt csapata is. A Photovoice kihívást a csapat ezután hirdette meg, amit a kiállítás követett.

„A kihívást három heti témában szerveztük meg: így élem meg a depressziót, mások így látnak engem, illetve erőforrásaim. A kritérium a részvételre az volt, hogy orvos által diagnosztizált depressziójuk legyen. A cél az volt, hogy a társadalom egy valós, életközeli képet kapjon a depresszióról. A kihívás végén pozitív visszajelzéseket kaptunk tőlük. A kiállítást ezután szerveztük meg a legjobb képekből.”

Pető Dorina még elmondta, hogy a képek már másodszorra tekinthetőek meg ilyen formában. Korábban az ELTE épületében voltak kirakva. A csapat ezt egy vándorkiállításnak tervezi, később vidéki helyszínek bevonásával A kiállítás Budapesten tekinthető meg még április 22-ig.

NYITÓKÉP: Bélyeg/Mélylevegő Projekt

Krausz József
Krausz József vendégszerző

A szerző a Mathias Corvinus Collegium Médiaiskolájának hallgatója

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek