Az amerikaiak bizalmi okok miatt késleltethetik az F-16-osok szállítását Bulgáriának

Szerző: Aradi Péter
2022.04.18. 10:55

Az amerikaiak ugyan a járványra hivatkoztak, de valószínűbb, hogy azért nem küldik F-16-osokat Bulgáriának, mert nem bíznak bennük.

Az amerikaiak bizalmi okok miatt késleltethetik az F-16-osok szállítását Bulgáriának

A boglár hatóságokba vetett bizalom hiánya miatt késleltetik az új F-16-osok leszállítását az amerikaiak, mondta egy nemzetközi konferencián két korábbi bolgár védelmi miniszter is.

Kiril Petkov, bolgár miniszterelnök február 12-én jelentette be, hogy két évet késik a nyolc amerikai F-16-os átadása. Az első gépeknek a tervek szerint 2023-ban, az utolsóknak pedig 2024-ben kellett volna megérkeznie Bulgáriába, azonban az Egyesült Államok magyarázata szerint a koronajárvány okozta ellátási zavarok miatt csak 2025-ben kezdik meg a szállítást.

A felújított F-16-osok megkapják az F-35-ösök radarrendszerének jelentős részét, új vezérlőrendszereket szerelnek be, amik például segítik a célzást, és azt, hogy elkerüljék az ütközést a talajjal.

Velizar Shalamanov volt ideiglenes bolgár védelmi miniszter szerint ugyanakkor itt arról lehet inkább szó, hogy

az amerikaiak nem bíznak bennünk,

mert a bolgárok még mindig nem tudják százszázalékosan garantálni, hogy a technológiák biztonságát.

Shalamanov, mint magyarázta, tíz éve dolgozik a NATO-val, és tudja, hogy hat-nyolc hónapig is dolgoznak egy tanulmányon, hogy kiknek adjanak hozzáférést a minősített információkhoz,

Bulgáriában viszont elég öt munkanap is,

hogy valaki engedélyt szerezzen.

Az egykori miniszter példának Delyan Peevski, milliárdos oligarcha és médiamogul esetét hozta fel, aki a korrupciós botrányai ellenére 2013-ban simán el tudta foglalni a Nemzetbiztonsági Ügynökség elnöki székét. Akkor tízezrek tüntettek Bulgáriában a kinevezése ellen.

Todor Tagarev is, aki szintén védelmi miniszterként dolgozott, azt mondja, hogy amíg beengedik a Graf Ignatievo katonai reptérre az orosz cégek képviselőit, hogy a MiG-29-eseiket szervizeljék, addig az amerikaiak nem fognak megbízni bennük.

„Azt is biztosítani kell, hogy a bázis alkalmazottai

később ne járjanak el az oroszokkal vodkázni”

– tette hozzá.

NYITÓKÉP: Military_Material / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek