200 ezer moszkvait fenyeget a szankciók miatt a munkanélküliség

Szerző: Aradi Péter
2022.04.18. 16:25

A város polgármestere jelentette be. A közgazdászok szerint viszont a neheze még csak ezután fog jönni.

200 ezer moszkvait fenyeget a szankciók miatt a munkanélküliség

A moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin egy blogposztban kijelentette, hogy becsléseik szerint körülbelül

200 ezer moszkvait fenyeget a munkanélküliség,

miután rengeteg külföldi cég elhagyta az országot.

Szobjanyin azt is elárulta, hogy a hatóságok április közepén jóváhagytak egy 3,36 milliárd rubeles, azaz egy közel 14,2 milliárd forintos programot a fővárosiak foglalkoztatásának támogatására.

„A program azoknak a külföldi cégeknek az alkalmazottait célozza meg, amelyek ideiglenesen felfüggesztették a tevékenységüket, vagy úgy döntöttek, hogy elhagyják Oroszországot” – fogalmazott Szobjanin.

A hatóságok becslése szerint ezzel 58 ezer munkanélkülit tudnak támogatni majd, közülük 12500 valamilyen átképzésen is részt vehetnek. A támogatási tervben az átképzés mellett szerepel még valamilyen formában a munkaerő-kölcsönzés és a közmunka is.

A Moscow Times közgazdászokra hivatkozva azt írja, a neheze még mindig hátra van, a nyugati szankcióknak köszönhetően

Oroszország hamarosan mély recesszióba süllyed.

Miután 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, az országot elhagyta többek között az Amazon, az Appla, a BMW, a Ford, a General Motors, a Toyota, a Honda, a Disney, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Netflix, a Samsung, a Snapchat, a Sony, a Spotify, a Tiktok, a Burger King, a McDonald's, a Coca-Cola, a Pepsi, a Heineken, a Nestle, az Ikea, a H&M, az Inditex és még egy rakás cég.

Az Azonnalinak egy moszkvai lakos nemrég azt mondta, nagyon nem örül neki, hogy az ország

egyre jobban emlékeztet az egykori Szovjetunióra.

A szankciókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy bár sok kellemetlenséget okoznak, például neki sem működik a bankkártyája, egy csomó mindennek felment az ára a boltokban, azért meg lehet szokni őket, de nem biztos benne, hogy szeretné-e meg is szokni őket.

Az Azonnalinak azt mesélte, egy hónapja az a vicc járta Moszkvában, amikor a cégek sorra jelentették be a kivonulásaikat, hogy ezek után

még a koronajárvány is visszahívja a vírusait,

és beszünteti oroszországi tevékenységét.

NYITÓKÉP: essuera / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek