Orosz partraszállástól tartanak az ukránok, hajóelhárító rakétákat kérnek az USA-tól

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.17. 15:13

Ez akár azt is jelentheti, hiába lőtték ki a Moszkvát, nincs elég fegyverük a tengerről jövő támadás ellen.

Orosz partraszállástól tartanak az ukránok, hajóelhárító rakétákat kérnek az USA-tól

Partaszállásra készülhetnek az oroszok az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint

írta még vasárnap reggel az Ukrinfrom hírügynökség.

A hír furának tűnhet azt követően, hogy csütörtökön harcképtelenné vált majd el is süllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moszkva cirkáló, amit az ukránok szerint az ő Neptun-rakétáikkal szedtek le, az oroszok szerint azonban baleset történt, a hajón tárolt lőszer robbant fel, és a cirkáló ennek következtében süllyedt el.

A Moszkva elvesztése mindenképp nagy veszteség Oroszország számára, a Fekete-tengeri Flotta nélküle meglehetősen védtelen, a cirkáló fegyverzete ugyanis elsősorban arra volt alkalmas, hogy hatalmas területen el tudja riasztani és le tudja vadászni a flottát támadó légierőt és rakétákat.

Ha viszont nincs légierő, ami támadná a flottát, és rakétákkal sem lövik, akkor tulajdonképpen nincs szükség a Moszkva általi támogatásra. Az Ukrajna feletti légteret még mindig nem az ukránok ellenőrzik – ezért is követelték annyiszor a NATO-tól a légtérzárat –, a Moszkva sikeres kilövése azonban arra utalhatna, hogy az ukránok a rakétarendszereikkel távol tudják tartani a partoktól a Moszkva védelme nélkül maradt orosz hadihajókat.

A New York Times viszont már pénteken arról írt magas rangú hivatalnokokra hivatkozva, hogy

az ukránok hajóelhárító rakétákat és más part menti védelmi fegyvereket kérnek az amerikaiktól.

Erre az USA úgy reagált, hogy a héten bejelentett 800 millió dollár értékű fegyvercsomagot – ami elsősorban a Donbászban várható új orosz támadás ellen szánnak – kiegészítették közelebbről nem megnevezett part menti védelmi fegyverekkel is.

Annak, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta valóban partraszállásra készül, és annak, hogy az ukránok hajóelhárító rakétákat kérnek, ugyanaz lehet az oka: hogy az ukránoknak valójában nincs elegendő Neptun-rakétájuk, illetve a Nagy-Britannia által ígért Harpoon-rakétarendszer sem érkezett még meg.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz haditengerészet a 810. és 155. különálló haditengerészeti dandár egységeit készítheti fel a partraszállásra, az információjuk egyelőre megerősítésre vár. A Szevasztopolban állomásozó 810. dandár fontos szerepet játszott a Krím 2014-es elfoglalásakor, a 155. dandár viszont a Csendes-óceáni flottához tartozik, de már januárban felmerült, hogy ezeket az erőket Oroszország átcsoportosítja, hogy az ukrajnai különleges hadműveletet támogassa.

A vezérkar reggeli híre nem nevezte meg, hogy szerintük hol várható az orosz partraszállás; a Fekete-tengeri Flotta Odesszát tartotta blokád alatt, elvágva Ukrajnát a tengeri kijáratától, és ide szánták telepíteni a brit Harpoon-rendszert is; az Ukrajinszka Pravda azonban úgy értelmezte a vezérkar információit, hogy az oroszok a Krím-félsziget túloldalán, az Azovi-tengeri kikötővárosban, Mariupolban terveznek a tenger felől is támadni, ahol az ukránok még mindig kitartanak.

NYITÓKÉP: Nick Savchenko / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek