Az oroszok szóltak a cseheknek, „nem fogják tudni megakadályozni” a nyugati fegyverkonvojok elleni terrortámadásokat

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.16. 16:38

Ezen felül hivatalos levelet is küldtek a cseh külügyminiszternek, hogy az engedélyük nélkül nem adhatnak senkinek szovjet fegyvereket.

Az oroszok szóltak a cseheknek, „nem fogják tudni megakadályozni” a nyugati fegyverkonvojok elleni terrortámadásokat

Bár a hazai háborús narratíva egy ideje már eljutott oda, hogy Magyarországra korábban tulajdonképpen nem orosz, hanem szovjet csapatok jöttek be tankkal, ezért nem is szabadna őket összemosni, erről maguk az oroszok még annyira nem vesznek tudomást: Oroszország diplomáciai levélben jelezte Csehországnak, hogy az ő engedélyük nélkül nem lehetne szovjet eredetű fegyvereket adniuk más országoknak - írja az Expatz.cz.

A levélről Jan Lipavský külügyminiszter tájékoztatta a nyilvánosságot, majd azonnal noszensznek is nevezte az egészet, ami csak arra jó, hogy hamis információkkal is megpróbálják megakadályozni a csehek által nyújtott támogatást Ukrajna felé. 

A politikus elmondta továbbá, hogy azt is előrejelzésnek tekinti, hogy az orosz fél márciusban a csehországi orosz nagykövet jelezte feléjük, terrortámadásokra számítanak a nyugati fegyverszállítmányok körül.

„Ezt egyértelmű fenyegetésként értelmezzük, arra Oroszország maga is szabotázst készített és készít elő. Az orosz fél ezen felül bejelentette, hogy képtelen lesz megakadályozni ezt a szabotázst, amit mi úgy értünk, mint egy újabb Oroszország által küldött fenyegetéssorozatot” 

– mondta, hozzátéve, hogy a tudomása szerint Csehország szövetségesei is hasonló üzenetet kaptak.

Bár Csehország biztonsági okokból nem részletezte az Ukrajnának nyújtott támogatása részleteit, nagyjából 1,1 milliárd korona (nagyjából 16 milliárd forint) értékben adtak harckocsikat és egyéb fegyvereket az orosz agresszió megállítására.

KIEMELT KÉP: Jan Lipavský (Aktron / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek