Atomfegyverek telepítését sem zárja ki az orosz vezetés, ha a finnek és a svédek belépnek a NATO-ba

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.16. 08:23

Egyre keményebb hangot üt meg Oroszország ebben a kérdésben, korábban csak a két északi állam biztonságáért aggódtak.

Atomfegyverek telepítését sem zárja ki az orosz vezetés, ha a finnek és a svédek belépnek a NATO-ba

Az egykori orosz elnök, Vlagyimir Putyin leglojálisabb emberei közé tartozó Dmitrij Medvegyev (kiemelt képünkön tárgyal épp Vlagyimir Putyinnal) egészen konkrét ígéretet tett arra az esetre, ha Finnország és Svédország tényleg csatlakoznának a NATO-hoz: kijelentette, hogy ebben az esetben Oroszország jelentősen megnövelné szárazföldi és légvédelmi csoportját is, és haditengerészeti erőket telepít a Finn-öbölbe – írja a Moscow Times. 

Ilyesmit ismert el a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is, aki újságírói kérdésre árulta el, hogy ez a kérdés már többször is szóba került, és Vlagyimir Putyin parancsot adott a nyugati szárny megerősítésére a NATO növekvő jelenléte miatt.

Peszkov kitérő választ adott arra, hogy ez atomfegyverek telepítését is jelenti-e: „Nem tudom megmondani. Lesz egy egész lista az intézkedésekről, a szükséges lépésekről. Erről az elnök fog beszélni."

Oroszország ukrajnai inváziója felgyorsította a régóta levegőben lévő csatlakozási kérdést a két északi országban: a finnek heteken belül dönthetnek, de a sokáig nagyon erősen tartózkodó svédek is tárgyalnak már a felvételről.

Oroszországnak értelemszerűen nagyon nem tetszene, ha újabb szomszédai csatlakoznának a katonai szövetséghez: korábban a külügyi szóvivő Maria Zaharova is hangsúlyozta, a csatlakozás csak gyengítené szerinte a két ország biztonságát, majd gyorsan előhúzta a szokásos „külföldi befolyásolás„ kártyát is, amit az orosz kommunikáció tulajdonképpen mindig megtesz, ha érdekeikkel ellentétes dolog készülődik.

KIEMELT KÉP: Kremlin.ru

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek