Ukrán nagykövet: Ukrajna azért is harcol, hogy a magyaroknak ne kelljen újraélniük 1956-ot

2022.04.15. 12:43

Ljubov Nepop szerint az 51. napja tartó háború megmutatta Oroszország és az orosz világ valódi arcát, ami egy gyilkos, erőszakos arc. Arra kéri a hatóságokat, ne engedélyezzék az április 30-i oroszpárti tüntetést.

Ukrán nagykövet: Ukrajna azért is harcol, hogy a magyaroknak ne kelljen újraélniük 1956-ot

Rövid, Facebookra feltöltött videóban beszélt nagypéntekről Ukrajna budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Ljubov Nepop, aki nagypéntek kapcsán az ukrajnai háborúról beszélt.

Mint a magyarul mondott beszédében fogalmaz, a nagypéntek „Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja”, de nagypénteket húsvét követi, ami pedig a jó győzelméről szól a gonosz felett, illetve a feltámadásról és az élet győzelméről.

Ezért, mint mondja, szeretne ezen a napon minden magyar barátjához fordulni, hogy „emlékeztessem arra, hogy ma is Európa közepén van egy nép, ami újra megharcol a sötétséggel és bízik az élet feltámadásában, a jó győzelmében”.

Már az 51. napja tartanak a harcok Ukrajnában, ami szerinte megmutatta Oroszország és az orosz világ igazi arcát.

„ez egy gyilkos, erőszakos arc, ami az ukrán nép megsemmisítését nemes célnak nevezi”.

Szerinte Oroszország meg akarja fosztani az ukrán népet a létezéséhez való jogától, és ezt azzal próbálja legitimálni, hogy azt állítják, az oroszok és az ukránok testvérek, azonban a nagykövet szerint ez orosz propaganda, ami azzal is jár, hogy Ukrajna és az ukránok nem is létezhetnek az orosz olvasatban.

„Testvér nem jön az otthonodba, hogy megöljön, hogy megerőszakoljon, hogy elvigyen mindent, ami neked van”

– fogalmaz, majd továbbfűzve gondolatát arra kér mindenkit, hogy

ne nevezzék az oroszokat és az ukránokat testvéreknek, szerinte ez nem testvérháború.

A nagykövet emellett azt kéri, ne szervezzenek közös orosz–ukrán előadásokat, koncerteket a világbéke jelszavát használva, mivel Oroszország „irgalom nélkül pusztítja országunkat, gyilkolja művészeinket, zenészeinket, költőinket.” Általánosítva arról beszél, hogy szerinte minden orosz művész támogatja Vlagyimir Putyin elnököt az orosz agresszióban, emiatt szerinte béke nem akkor lesz, ha az áldozatokat és az agresszorokat egymás mellé ültetik a béke szlogenje mellé, hanem amikor Oroszország elhagyja az ukrán területeket.

Ugyanakkor azt már támogatják, ha a művészek nyíltan kiállnak az agresszor ellen, és arra szólítják fel Putyint, hogy vonja vissza katonáit Ukrajnából.

„Azonban ha ez nincs, akkor ez nem a békéről szól, hanem a gyalázásról. Arról, hogy a bűn büntetlenül maradjon”

– véli, majd 1956-ot megemlítve arról beszél, akkoriban szintén nem örültek volna a magyarok, ha egy szomszédos országban a forradalom alatt szovjet–magyar békekoncerteket tartanak.

Elmondta, hogy ezek kapcsán már fordult az Operaházhoz, a Bartók Béla Házhoz és a Fővárosi Nagycirkuszhoz is.

A videó végén kitért az április 30-ra tervezett Oroszországgal szolidaritást vállaló tüntetésre is, amit a 444 szerint egy magyar Kreml-propagandaoldal szervez.

A tervezett tüntetésről Nepop azt mondja, hogy

egy ilyen demonstráció engedélyezése nem a demokráciáról szól, amikor egy országban háború zajlik.

„Ne engedjék meg, hogy ez megtörténjen! Mi barátoknak tekintjük önöket és nagyon fájna egy ilyen dolog egy baráti országtól. Kérem segítsenek, hogy kevesebb legyen az ilyen fájdalomból”

– összegezte gondolatait.

Beszédét azzal zárta, hogy Ukrajna szerinte egész Európát védi az orosz agressziótól, és azt ígérte, mindent meg fognak tenni, hogy Oroszországot megállítsák, és hogy a magyaroknak ne kelljen újra átélniük 1956-ot.

Az ötperces beszédet az alább lehet megnézni:

NYITÓKÉP: Ukrajna Magyarországi Nagykövete / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek