Ukrán rakétákkal, de komoly NATO segítséggel lőtték ki az oroszok zászlóshajóját

Szerző: Kósa András
2022.04.14. 11:47

A Wall Street Journal szerint Putyinnak valamilyen kemény válaszcsapást kell adnia, ha kompenzálni szeretné a hatalmas presztízsveszteséget, amit a Moszkva elvesztése jelent.

Ukrán rakétákkal, de komoly NATO segítséggel lőtték ki az oroszok zászlóshajóját

Egy kisebb hadihajó elleni támadással még gyakorolták is korábban az ukránok, hogy hogyan tudják harcképtelenné tenni a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadiflotta zászlóshajóját, a Moszkvát – írta a Wall Street Journal. A hajót hajnalban rázta meg hatalmas robbanás, ami miatt mozgásképtelenné vált, a legénységet evakuálni kellett. Halottakról, sebesültekről egyelőre nincs hír, de

azt az orosz haditengerészet is elismerte, hogy a hajó harcképtelenné vált.

Igaz, a hivatalos magyarázat szerint az ott tárolt hadianyag robbant fel. Ezt azonban egyelőre elég kevesen hiszik el, a nagy világlapok hitelt adnak az ukrán közlésnek, miszerint a hajót Neptune típusú rakétákkal találták el. Ez már csak azért is figyelemre méltó (lehet), mert

ezeket a rakétákat Ukrajnában gyártják, és annyira újak, hogy mindössze két hete kezdte el őket használni az ukrán hadsereg.

A Wall Street Journal szerint egyébként az ukránok először drónokkal tudták hatásosan elterelni az orosz légvédelem figyelmét, ezután lőtték ki a Neptune rakétákat. Ráadásul, mint írtuk az akciót ugyanígy korábban már végrehajtották egy kisebb hadihajó ellen, kvázi gyakorlásképpen.

A támadáshoz azonban még így is rengeteg titkos katonai információ átadására szükség volt, ezt az ukránok ma már többek között a Fekete-tenger fölött folyamatosan járőröző NATO felderítő gépekről kapják.

Katonai szakértők szerint a saját légvédelmi rendszerrel OSA M-300-as és AK-630-as légvédelmi rakétákkal felszerelt Moszkvának így is képesnek kellett volna megvédenie magát. (Bár ezek valójában nem rakéták, hanem a vízfelszín fölött alacsonyan repülni képes robotrepülőgépek, amiket nagyon nehéz észrevenni.) Hogy nem így történt, az a közvetlen veszteségen túli komolyabb hibára utal az orosz hadsereg állapotát illetően.

Mint az amerikai lap megjegyzi, Vlagyimir Putyinnak hatalmas presztízsveszteség a Moszkva elvesztése, amit ugyanakkor a másik oldalon természetesen a legteljesebb mértékben kihasználnak majd.

A Moszkva volt ugyanis az a hadihajó, amelyik megtámadta a Kígyó-sziget védőit a háború legelején, mire az ukránok melegebb éghajlatra küldték őket. Az ukrán posta éppen most bocsátott ki ezzel kapcsolatban egy bélyeget – ez viszont arra utalhat, hogy Kijevben még az akció időzítését is előre eldöntötték.

A Moszkva kilövésének célja egyértelműen az ukrán tengeri kikötők elleni blokád feloldása, hiszen így az ország végre elkezdhetne többek között újra búzát exportálni, ami az egyik legfontosabb bevételi forrása.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons, Orosz Védelmi Minisztérium

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek