Egy svéd lap szerint Svédország júniusban benyújtja csatlakozását a NATO-hoz

2022.04.13. 14:32

Ugyanakkor a szocdem miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt mondta: még csak gondolkodnak a csatlakozáson.

Egy svéd lap szerint Svédország júniusban benyújtja csatlakozását a NATO-hoz

Egy svéd hírlap, a Svenska Dagbladet értesülései szerint döntött a svéd szocdem miniszterelnök, Magdalena Andersson Svédország lehetséges NATO-tagságáról: a lap úgy tudja,

Svédország a júniusi NATO-csúcson fogja beadni országának csatlakozási kérelmét.

Ugyanakkor Andersson egy svéd-finn közös sajtótájékoztatón cáfolta a lap értesülését, és azt mondta: a kormány még nem döntött a csatlakozásról, és a folyamat időbe telik, bár finn kollégájával, Sanna Marinnal szerdán többek között a régió biztonságpolitikájáról tárgyaltak a két kormányfő stockholmi találkozóján, ahol minden bizonnyal többek között a katonai szövetséghez való csatlakozás is szóba került.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón a finn miniszterelnök azt mondta,

ők még nem döntöttek, és majd a következő hetekben várható végleges döntés, hogy csatlakozzanak-e vagy sem.

Az ukrajnai háborút megelőzően is többször felmerült, hogy Svédország és Finnország is csatlakozhat a NATO-hoz az oroszok jelentette veszély miatt, amit a február 24-én megindított ukrajnai orosz invázió felgyorsított, és az Oroszországhoz közeli európai nem NATO-tagok között a napirendet egyre inkább a katonai szövetséghez való csatlakozás uralja. (Ezzel bővebben még januárban foglalkoztunk.)

Azonban Moszkva hevesne ellenzi a NATO bővítését: a háborút megelőzően többször is azt követelte Putyin, hogy a NATO fejezze be az általa csak terjeszkedésnek nevezett bővítését, sőt, az 1997-ben kötött NATO-orosz egyezmény alapján húzná meg a demarkációs vonalakat, azaz azon országok, amik 1997 után csatlakoztak, lépjenek ki a NATO-ból és legyenek katonailag ismét függetlenek.

Az orosz invázió kezdetének másnapján pedig az orosz külügy szóvivője, Maria Zakharova úgy fogalmazott,

komoly katonai és politikai következményekkel fog járni, ha Finnország és Svédország csatlakozna a katonai szövetséghez,

bár arra nem tért ki, hogy ezalatt pontosan mit is ért.

Amennyiben a két ország mégis beadná a jelentkezését, az feltehetően a június 29-30-án Madridban tartandó NATO-csúcson történhetne meg. Ahhoz, hogy mindkét ország csatlakozhasson a katonai szövetséghez, azt a 30 NATO-tagállamnak is támogatnia kellene, ugyanakkor a NATO főtitkára, a norvég Jens Stollenberg korábban azt nyilatkozta: az ajtó mindenki előtt nyitva áll.

NYITÓKÉP: Magdalena Andersson december 10-én tart sajtótájékoztatót az EU-csúcs után. FOTÓ: Európai Unió / Európai Tanács

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek