Az olasz Lavazza kávégyártó is elhagyja Oroszországot

2022.04.13. 19:20

Mint írják, a jelenlegi geopolitikai helyzetben nehéz a termékeiket eljuttatni az orosz és ukrán piacra.

Az olasz Lavazza kávégyártó is elhagyja Oroszországot

Újabb európai cég függeszti fel tevékenységét Oroszországban a Vlagyimir Putyin által február 24-én megkezdett ukrajnai háború miatt. 

Ezúttal az 1895-ben alapított híres olasz kávégyártó cég,

a Lavazza jelentette be, hogy meg nem határozott időre felhagy minden oroszországi tevékenységgel.

Mint az erről szóló sajtóközleményükben írják, „az amúgy is nehéz környezeten ront a drámai geopolitikai helyzet”, a háború pedig számos fronton érezteti a hatását: az Oroszországra kivetett szankciók és a rubel értékcsökkenése mellett fő nehézségként a nyersanyagok árainak növekedését nevezték meg.  

Ahogy a közlemény fogalmaz, a háború vis major helyzetet teremtett, és mivel a cég termékeit lehetetlen piacra dobni, ezért Oroszországban minden tevékenységet beszűntetnek, míg Ukrajnában ideiglenesen leállították a forgalmazást.

A közleményben hozzáteszik,

2021 eleve egy nehéz év volt a mezőgazdasággal foglalkozó cégek számára, amit jól mutat, hogy a kávé előállításának költségei 80 százalékkal nőttek,

amit többnyire a klímaváltozáshoz kapcsolódó szélsőséges időjárásváltozások, illetve a globális ellátási lánc nehézségei okoztak. Hozzáteszik, a kávétermelés évről évre csökken, ami miatt úgy számolnak, 

a kávé ára továbbra is magas marad.

A közlemény idézi a cég CEO-ját, Antonio Baravallét, aki elmondta, a cég a háború kitörése óta pénzzel és eszközzel támogat olyan civil szervezeteket, amelyek a civileken segítenek.

A vállalat egyébként 2021-ben elég jó évet tudhatott magának: 2020-hoz képest 23,3 százalékkal nőtt az adózás előtti bevétele, ami összesen 312 millió euró volt, és összesen 105 millió eurónyi profitot értek el, ami jelenlegi árfolyamon körülbeül 39,6 milliárd forint, és az előző évhez képest 44 százalékos növekedés.

NYITÓKÉP: Edsel Little / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek