Tízből kilenc amerikai nem bízik Putyinban, de ez nemrég még nem volt ilyen egyértelmű

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.12. 19:02

Januárban még többen látták versenytársnak Oroszországot, mint ellenségnek.

Tízből kilenc amerikai nem bízik Putyinban, de ez nemrég még nem volt ilyen egyértelmű

„Mindenki utálja Vlagyimirt”

írja a CNN főszerkesztője, Chris Cillizza annak kapcsán, hogy a Pew Research Center márciusi közvélemény-kutatása szerint

az amerikaiak 92 százaléka alig vagy egyáltalán nem bízik abban, ahogy az orosz elnök intézi a világ ügyeit.

Ez egy drasztikus változás ahhoz képest, hogy 16 évvel korábban az amerikaiaknak még kevesebb mint a fele – 45 százaléka – gondolkodott így Putyinról, egyharmaduk pedig valamennyire megbízott az orosz elnökben.

A változás 2022 januárjához képest is jelentős: a Pew Research akkori felmérése szerint az amerikaiak 49 százaléka „versenytársnak” tartotta Oroszországot, és csak 41 százalékuk nevezte „ellenségnek”.

Márciusban azonban már 70 százalékuk tartotta ellenségnek Oroszországot, és csak 24 százalékuk versenytársnak,

illetve akadt három százaléknyi válaszadó, akik szerint Oroszország „partnere” az USA-nak.

Chris Cillizza szerint az, hogy közvélemény ennyire tisztán és egyértelműen tekint Oroszországra és Putyin szándékaira, megerősítheti Joe Biden elnököt abban, ahogy ő kezeli a válságot. Cillizza azt is hozzá teszi: ritkaság, hogy a mélyen polarizált amerikai közegben ilyen egység legyen egy kérdésben.

Ez egyúttal más megvilágításba helyezi Donald Trump szavait is, aki a konfliktus kezdetén még dicsérte Putyint. A CNN főszerkesztője úgy látja,

az amerikaiaknak kevésbé van gusztusuk az olyan emberekre, akik Putyint a negatívtól eltérő módon ítélik meg.

Egyébként a Pew Research Center kutatása szerint Putyin elutasítottsága nemcsak a demokratákra jellemző: a demokrata szavazók mindössze 5, a republikánus szavazók 7 százaléka bízik Putyinban, azonban Zelenszkij támogatottsága kapcsán már nagyobb a különbség: a republikánusok 67, a demokraták 80 százaléka bízik az ukrán elnökben.

NYITÓKÉP: Putyin és Trump 2019-ben Japánban a G20 csúcstalálkozón. FORRÁS: Kreml

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek