Letartóztatták Moszkvában az egyik legismertebb orosz ellenzéki aktivistát, valószínűleg azért, mert bírálta az ukrajnai háborút

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.12. 10:49

Vlagyimir Kara-Murza régi kritikusa a Kremlnek, már két mérgezést is túlélt. Az USA is aggódik a letartóztatása miatt.

Letartóztatták Moszkvában az egyik legismertebb orosz ellenzéki aktivistát, valószínűleg azért, mert bírálta az ukrajnai háborút

Letartóztatták hétfőn a lakása előtt Vlagyimir Kara-Murza politikus-újságírót, a Kreml egyik ismert kritikusát

– számol be róla több nyugati lap, köztük a Tagesschau.

A férfi az elmúlt hetekben többször is bírálta az ukrajnai háborút. A Twitteren ukrán zászlós profilképe van, az utolsó, hétfői posztja szerint az MSNBC amerikai hírcsatornának adott interjút.

A hírek szerint egyelőre azzal vádolják, hogy ellenállt az államhatalomnak, amit 15 napos elzárással is büntetnek.

Mint a Tagesschau írja, a 40 éves Kara-Murza Putyin kiemelkedő kritikusa. Az aktivista azt állítja, kétszer is – 2015-ben és 2017-ben – megmérgezték, ugyanúgy, mint a börtönben ülő Alekszej Navalnijt; a mérgezések mögött az orosz belföldi titkosszolgálatot, az FSZB-t sejti. Kara-Murza együtt dolgozott a 2015-ben meggyilkolt ellenzéki politikussal, Borisz Nyemcovval, valamint Mihail Hodorkovszkij oligarchával, aki szembefordult Putyinnal, börtönben is ült, majd elhagyta Oroszországot.

Kara-Murza az egyik utolsó jelentős ellenzéki aktivista, aki még nem hagyta el Oroszországot, a letartóztatása miatt az USA-t is nyugtalanítja.

Mint Anthony Blinken külügyminiszter a Twitteren írja, szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és Kara-Murza azonnali szabadon bocsátását sürgetik.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Kara-Murza / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek