Újabb törésteszt előtt áll az ellenzéki összefogás

Szerző: Aradi Péter
2022.04.11. 10:24

Mi legyen a jól fizető, ám annál komolytalanabb parlamenti munkával, tette fel Hadházy Ákos a kérdést.

Újabb törésteszt előtt áll az ellenzéki összefogás

Hadházy Ákos sürgeti a parlamenti pártok elnökeit, hogy mielőbb üljenek beszélni, hogyan kerüljék el, hogy a mandátumok felvétele után díszletellenzék legyenek a parlamentben, és hogyan tudnának a parlamentem kívül hasznosan politizálni. Mint Hadházy írja, már csak azért is fontos lenne mielőbb megbeszélést tartani, mert információi szerint egyes pártok már a hét elején megkezdenék a parlamenti pozíciók elosztásáról szóló megbeszélést.

„Mi azt javasoljuk, hogy ezt mindenképpen előzze meg egy eszmecsere többek között arról, hogy

szabad-e ilyen komoly munkával nem, de annál több fizetéssel járó pozíciókat elfogadni”

– magyarázta a politikus, aki a zuglói választókerületet 50 százalék feletti eredménnyel nyerte meg.

Hadházy már korábban is azt mondta, hogy: „ameddig nincsenek garanciák, hogy az ellenzék elvégezhesse az ellenzék feladatát, vagyis a hatalom ellenőrzését, addig nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában”.

A Momentum már április 9-én, szombaton jelezte, hogy bojkottálni fogja az Országgyűlés alakuló ülését, ha nem teljesülnek a párt bizonyos demokratikus garanciát biztosító követelései, mint például, hogy konszenzussal válasszanak vezetőket a közmédia élére, az ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön, vagy hogy Országgyűlés állítsa helyre az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait.

Az LMP viszont április 10-én, vasárnap úgy reagált a Momentum bejelentésére, hogy közölték, nem hagyják ki az alakuló ülést, és részt fognak venni a parlamenti munkában.

„Mi nem fogjuk bojkottálni az alakuló ülést, mert a jelenlegi helyzetben nevetségesnek éreznénk. Nem fogunk bojkottálni semmit, mert

az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk”

– üzente meg Ungár Péter, LMP-s képviselő. Ungár egyébként lapunk tulajdonosa is.

A jobbikos Jakap Péter, a párbeszédes Tordai Bence és Mellár Tamás, valamint az MSZP már korábban jelezte, hogy szintén nem szeretnének lemondani a parlamenti felszólalás lehetőségéről.

NYITÓKÉP: BakoKrisztian / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek