Szerbia csúcstechnológiás kínai légvédelmi rendszert vásárolt

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.11. 08:36

Péntek este hat, szintén csúcskategóriás kínai teherszállító gép szállt le Belgrádban.

Szerbia csúcstechnológiás kínai légvédelmi rendszert vásárolt

Péntek este a kínai légierő (PLAAF) hat, Y-20  típusú tehergépét észlelték a nyílt forráskódok alapján vizsgálódó légiközlekedési szervezetek a török légtérben, amik nyugat felé, Szerbiába tartottak. Ekkor még nem volt világos, hogy a hat teherászállító pontosan mit is keres a balkáni országban – írja a The Drive.

A gépeket számos civil repülésfigyelő kiszúrta, de csak a belgrádi Nikola Tesla reptéren való földet éréskor derült ki, hogy kínai felségjelzésű gépekről van szó. Megfigyelők megállapították, hogy legalább néhány gépről eltávolították a rakétatámadások elhárítására szolgáló infracsapda/dipólszóró rendszer fedelét.

Később arról írtak a hírek, hogy a kínaiak a HQ-22 légvédelmi rendszereket szállították le a belgrádi kormánynak.

Az Egyesült Államok 2020-ban figyelmeztette a szerbeket, hogy ne vásároljanak ilyet a kínaiaktól, mert ennek rövid- és hosszútávú következményei lehetnek.

A szerb kormány lépése meglepetés volt, hiszen az oroszokkkal való rendkívül jó kapcsolatok miatt arra lehetett volna számítani, hogy a hasonló, orosz SZ-300-at fogják beszerezni, de a kínai rendszer sokkal olcsóbb lehet.

Az Y-20-as kínai teherszállító gépek azért is feltűnést keltettek, mert alakzatban, együtt érkeztek, és eddig nemigen lehetett ilyeneket látni Európában.

Viszonylag új típusú gépekről van szó, a Kínai Népi Hadsereg mindüssze 2016-ban rendszeresítette őket, és a koronavírus-járvány közben többször bevetették őket szállításra. A kínai légierő ezen gépei jártak már Európában, de sosem ekkora számban, és lehetséges, hogy ez erődemonstráció is, amellyel a NATO-nak mutatják meg saját légi szállítási kapacitásukat.

Az amerikai légierő C-17 Globemaster III-hoz hasonló alapfelépítésű és szerepkörű, jövőbeni gyártású Y-20-as repülőgépei a helyben gyártandó WS-20 hajtóművet fogják használni a mostani, ősöreg, a régi szovjet IL-76-osokon használt Szolovjev D-30-as sugárhajtóművek helyett. A magasabb kétáramúsági fokú hajtóművek az Y-20 általános teljesítményét is javítani fogják, ha egyszer elkészülnek.

A szállító alaptípus és a légi utántöltő változat 2021-ben jelent meg a malajziai légtérben a Dél-kínai-tengeren és a tajvani légvédelmi azonosítási zónában. Az Y-20U tartálygép állítólag több mint két tucat PLAAF repülőgépet támogatott a november 28-i repülésen, amikor a tajvani légtérbe hatoltak be.

A mostani küldetés nem volt rutinszerű. Ez a nagyszabású katonai felszerelés Belgrádba szállítása újabb megerősítése annak a stratégiai légi szállítási képességnek, valamint a használatba vételével kapcsolatos bővülő hadműveleti ismereteknek, amelyet a PLAAF a növekvő Y-20-as flottája révén szerzett.

Az Y-20-asok kiterjesztett európai jelenlététől eltekintve az a tény, hogy egy magasabb kategóriájú kínai légvédelmi rendszer fog működni Európában, szintén kérdéseket vethet fel, és

valószínűleg Szerbia szomszédait fogja bosszantani.

NYITÓKÉP: Youtube

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek