Fotók: Afganisztánban már bizonyított nyugati harcjárműveket kap Ukrajna

Szerző: Kósa András
2022.04.08. 20:05

Egyre újabb fejlesztésű haditechnikát adnak Ukrajnának a nyugati hatalmak, most Ausztráliából és Nagy-Britanniából is érkezett egy bejelentés.

Fotók: Afganisztánban már bizonyított nyugati harcjárműveket kap Ukrajna

Kézifegyvereket, tankelhárító rakétákat, légvédelmi fegyvereket és levetett szovjet haditechnikát már eddig is kapott az orosz agresszió áldozatává vált Ukrajna, de igazán modern páncélozott harcjárműveket eddig nem ajánlott fel senki a bajban lévő országnak.

Az ukrán hadsereg által használt ilyen járművek legtöbbje már nem számít újnak, még bőven a 90-es évek előtti fejlesztésekről beszélhetünk. Ausztrália ugyanakkor bejelentette, hogy az iraki és az afganisztánin háborúban, valamint Szíriában már eredményesen használt 1997-ben rendszerbe állított Bushmaster páncélozott harcjárműveket szállít Ukrajnának, az első darabokat már el is vitték repülőgépen.

Ezzel szinte egyidőben a brit védelmi minisztérium azt közölte, hogy Mastiff típusú, ugyanilyen kategóriájú járműveket adnak az ukrán hadseregnek. Ezt szintén használták már Irakban és Afganisztánban is. Ezek a járművek katonai szállítókonvojok kísérésére alkalmasak, vagy járőrözésre, felderítésre olyan területen, ahol előfordulhatnak ellenséges csapatok.

Az ukrán hadsereg eddig ilyen célra főleg az amerikai Humvee terepjárókat vagy korábbi szovjet fejlesztésű BTR-eket használt, de azok nem adnak elég védelmet.

NYITÓKÉP: Twitter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek