Csajkovszkij egykori házát is szétlőtték az orosz invázió következtében

2022.04.07. 18:17

De az embereket ennél jobban zavarja, hogy szinte a porrá tették egyenlővé az egykori fürdővárost.

Csajkovszkij egykori házát is szétlőtték az orosz invázió következtében

Pjotr Iljics Csajkovszkij az egyetemes zenetörténet egyik legismertebb és közkedvelt alakja, egyben az orosz kultúra egyik legismertebb arca. Csajkovszkij Votkinszban született és végül Szentpéterváron halt meg, de ennek ellenére az egykori Orosz Birodalom területén sok hely próbálta vonzóbbá tenni saját magát, illetve minél jobban hozzákötni magához a zeneszerzőt, ha csak a településnek egy kis köze is volt a 19. században élt művészhez.

Ilyen hely az Észak-Kelet-Ukrajnában a Szumi területen fekvő, mindössze 20 ezer lélekszámú Trosztjányec városa is, ahol annak idején rövid ideig élt a zeneszerző, sőt, 24 éves korában itt szerezte A vihar című nyitányát, amit a történészek szerint még 1864-ben szerzett, azonban azt nem tartotta publikálásra érdemesnek, így csak 1893-as halála után három évvel látott először napvilágot a mű.

Ez Trosztjányec városát egyáltalán nem zavarta, mi több: a házat múzeummá alakították, de emellett egy zeneiskola neve és egy emlékmű is őrzi a híres orosz zeneszerző emlékét. 

 

Annak ellenére, hogy az orosz kultúra kiemelkedő alakjáról beszélhetünk, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a várost a zeneszerző szelleme megmentette a háborúról: 

ugyanis a városban a háború kemény pusztítást hagyott maga után, és az egykori helyen, ahol Csajkovszkij alkotott, most romok veszik körül.

A február 24-én indított orosz invázió első napján már kemény ütközetek helyszíne volt a város, az oroszoknak végül március 1-jén sikerült elfoglalni, majd több mint egy hónapon keresztül tartották is, annak ellenére, hogy az ukránok már március 23-án ellentámadásba lendültek.

Most, hogy az oroszok teljesen elhagyták Trosztjányecet, egyre több újságíró jut be a helyszínre, hogy megnézzék, mi maradt az egykori üdülőváros helyén. A Guardian tudósítója egy kétnapos látogatás után arról számolt be riportjában, hogy

az oroszok civileket gyilkoltak, fosztogattak, de kínzásra utaló nyomokat is talált,

miközben a város legtöbb helye lakhatatlanná vált.

Az újságíróknak helyiek is nyilatkoztak, akik elmondták, az oroszok amit tudtak, elloptak – a tudósítás szerint voltak olyanok, akiknek még a fehérneműjeik is eltűntek, nem csak azt, amit békeidőben értékesnek találunk.

Miközben a károk felmentése, a romok eltakarítása, illetve a civil áldozatok pontos megszámlálása tart, az oroszok más nyomot is hagytak maguk után: sok helyen feltűnik az orosz inváziót támogató Z-jel, a legtöbb helyet aláaknázták és csapdákat helyeztek el – többek között a temetőben is (!) –, emellett jelenleg nem tudni, hogy az orosz támadás vagy az ukrán ellentámadás következtében,

de Csajkovszkij egykori szállása is a háború áldozatává esett.

Shaun Walker tudósítása szerint mindössze most vasárnap, hetek után először kapták vissza a helyiek az elektromosságot, de az életüket még nem: a romok mellett az utak is járhatatlanok, a boltokat még korábban kifosztották, így a városba visszatérő ukrán állam tagjai az épen maradt épületekben osztogatnak ételt az embereknek.

Utóbbi egyébként a tudósítás leírása szerint nemcsak a Maslow-piramis alján található létszükségleteket elégíti ki, hiszen a kemény egy hónap után

sokan most találkoznak először eddig halottnak hitt ismerősökkel, szomszédokkal, akikről hetek óta semmit sem tudnak,

lévén, hogy áram és kommunikációs hálózat nélkül nehezen tudtak kommunikálni egymással a civilek a harcok idején. A város polgármestere a lapnak pontos számokat nem, csak becsléseket tudott mondani, pontosan mennyien halhattak meg a háború következtében:

ötven főnél biztosabb több civil vesztette életét,

de szerinte százat nem fogja elérni a végső szám.

Egyébként mivel a város közel fekszik az orosz–ukrán határhoz, az ittélők korábban egyáltalán nem voltak rossz véleménnyel az oroszokról, sőt többen is vannak, akiknek családtagjai a határ túloldalán élnek, de a városba visszatérő civilek jelenleg inkább disznónak, barbároknak és szarházinak nevezik az oroszokat, amiért tönkre tették eddigi életüket.

Trosztjányec története sajnos nem egyedi:

hasonló beszámolókat olvasni Ukrajna többi olyan területéről, ahol a február 24-án idított orosz agresszió után csak az elmúlt héten vagy napokban szabadította fel az ukrán hadsereg a településeket.

Az egyik legkeményebb történet talán Bucsából származik, ahol ukrán beszámolók szerint az oroszok népírtást tartottak, de Ukrajna más területéről is azt olvasni, hogy az oroszok által hátrahagyott településeken aknák, csapdák, fosztogatás nyomai és civil halottak várják a korábban ott békében élő embereket.

NYITÓKÉP: Kilőtt tank Trosztjányec városában még március 29-én. FOTÓ: Ukrán Katasztrófavédelem / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek