Itt az ideje eltűnnie az ellenzéknek

2022.04.06. 10:24

A vasárnapi eredményekből a napnál is világosabban látszik, hogy ez az összefogás nem működik. Ott van fekete fehéren leírva az NVI oldalán. És erre mit mondanak? Folytatjuk. Mit folytatnak, a négyévenkénti 8 mandátum elveszítését?

Nálam jobban senki nem várta április 4-ét. Úgy terveztem, hogy az elmúlt hetek és hónapok toxikus hangulata után egy jó ideig nem fogok a hazai politikával foglalkozni. A vasárnap este azonban megváltoztatta az elképzeléseimet. A választásokat követő események meggyőztek arról, hogy most nem lehet abbahagyni, ugyanis a következő hetek a 2026-os választás sorsát is eldönthetik.

A vasárnapi eredményekből a napnál is világosabban látszik, hogy ez az összefogás nem működik. Lehet a propagandát, a választási rendszert és az aktuálisan kikiáltott bűnbakokat okolni, de lássuk be ezek négy éve is mind jelen voltak.

Még ha jobban is lejtett most valamivel a pálya, a közel 900 ezer elveszített szavazatot nem lehet tisztán ezzel magyarázni.

Az ellenzéki politikusoknak egyszerűen meg kell érteniük, hogy az összefogás sikerességét nem a korábbi pártszavazatok összeadásával lehet kiszámolni. Persze rengeteg független szakértő jelezte már jóval a választások előtt is, hogy ez így van. Én vagyok annyira jóhiszemű, hogy azt feltételezzem: az ellenzéki pártok sem látták előre, hogy ez az orrbefogással és fintorgással összetákolt csapat nem lehet sikeres.

Most viszont már látniuk kell. Ott van fekete fehéren leírva az NVI oldalán. És erre mit mondanak? Folytatjuk. Mit folytatnak, a négyévenkénti 8 mandátum elveszítését?

Ha ez a terv, akkor Orbán Viktor készülhet rá, hogy 4/5-ös többséggel a háta mögött vonuljon majd nyugdíjba. Vagy az a gondolat, hogy következőre majd már a MEMO-val meg a Mi Hazánkkal is jól összefognak? Akkor már tényleg hátha meglesz a győzelem? Ha egy kevéske logika (ami felől nincs kétségem) és egy csöppnyi hazaszeretet lenne bennük, akkor nyilvánosan beismernék az egyértelműt: ezzel a bagázzsal a kormányt leváltani lehetetlen.

Most kéne mindegyik listán szereplő és egyéniben elindult politikusnak azt mondania, hogy kivonja magát a közéletből.

Akkor végre keletkezhetne az ellenzéki térfélen egy olyan politikai vákuum, amit az új arcok, az előválasztásból méltatlanul kizárt civilek, a populista ígérgetések miatt háttérbe szorított szakértők és a választókerületükben köztiszteletnek örvendő személyek tölthetnének be. Négy év alatt akár a nulláról is fel lehetne építeni egy új erőt, láthattuk vasárnap, hogy ez a Mi Hazánknak össze is jött. Talán nekik sem sikerül majd leváltaniuk a Fideszt, hiszen ők is 1:0-s hátrányból indulnak a propaganda miatt. De az összegyurcsányozott, karlendítős és a szocializmusból átmenekített alakok miatti 3 gólos hátránynál kizárólag jobb esélyeik lehetnének.

De nem véletlenül nem a kettő hátralépés a reakció. A „lemondok”, „visszavonulok”, „feloszlatom a pártomat” mondatok még senkinek sem hagyták el a száját vasárnap este óta. Cserébe volt „MZP a hibás mindenért”, „majd a baloldali programmal nyerni fogunk”, „kikaptunk, de azért a legerősebb szövetség még mindig az MSZP-PM” és hasonló csodálatos elemzések.

Egy a lényeg: ők rontották el, mi jól csináltuk.

És már most láthatjuk, hogy a következő négy év, ha rajtuk múlik nem az ellenzékváltásról, az új politikai erő létrehozásáról, hanem a bozótharcról fog szólni. Arról a bozótharcról, aminek a végén a győztes négy év múlva dicsőségesen kiállhat a nyílt terepre szétlövetni magát. Persze megértem, hogyha valakinek a bársonyszék és a milliós fizetés drágább, mint a hazája. Csak készüljön fel rá, hogy a magyar társadalom és a történelem eszerint fogja majd megítélni.

Ahhoz, hogy valamikor a jövőben fikarcnyi esélye is legyen a kormányváltásnak, a jelenlegi ellenzéki összefogásnak nem folytatnia, hanem eltakarodnia kell. Erre empirikus bizonyítékunk van a vasárnapi eredmények formájában.

De ne legyünk naivak, ezt maguktól nem fogják megtenni. Ezért azokhoz az ellenzéki érzelmű emberekhez szólok, akik akarnak még életükben egy másik kormány alatt élni: a Fideszt már megkaptuk négy évre, ezzel aligha tudunk mit kezdeni. Ne hagyjuk, hogy a másik bagázs is a nyakunkon maradjon!

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Szabó M. András
Szabó M. András vendégszerző

Műegyetemi hallgató, kezdő újságíró és blogger. A külföldi politika a hobbija.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek