A szlovák kormányfő Kijevbe látogat csütörtökön

2022.04.06. 14:43

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével megy Kijevbe, hogy Zelenszkijjel találkozzanak. Az ukrán elnök szerint korábban többször is meghívta Orbán Viktort is.

A szlovák kormányfő Kijevbe látogat csütörtökön

Újabb V4-es politikus látogat a háborút viselt Ukrajnába, miután Eduard Heger jobbközép szlovák kormányfő bejelentette, 

csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnökével Kijevbe utazik,

tudósít róla a Denník N. 

Mint ismert, a V4-es kormányfők közül a lengyel Mateusz Morawiecki és a cseh Petr Fiala még március 15-én ment az akkor még bőszen ostromlott Kijevbe Janez Janša szlovén kormányfő és Jaroslaw Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes társaságában, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel tárgyaljanak.

Az akkori diplomáciai utazásra Morawiecki Eduard Hegert is meghívta, azonban ő nem fogadta el a meghívást, mivel előtte lévő nap a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, emellett pedig a szlovák biztonsági szolgálatok nem ajánlották a miniszterelnöknek az utazást, ezért inkább otthon maradt, 

amit egyébként már másnap megbánt.

Akkor, mint arról az Azonnalin is beszámoltunk, azt mondta, hibának látja, hogy nem ment el Kijevbe, ugyanakkor szerinte nem gyávaság miatt tette ezt így. Mint fogalmazott, az utazás kihagyásáról gyors mérlegelés után döntött, és mivel az események eleve nagyon gyorsan történtek, ezért nem mérte fel a kínálkozó lehetőséget, illetve alulbecsülte annak szimbolikus és diplomáciai jelentőségét.

Most majdnem egy hónappal később, április 7-én már ellátogat Kijevbe, ahol egyébként már viszonylag jobb a helyzet, mint március 15-én: az egy hónappal ezelőtt még Kijev ostromgyűrűjére készülő orosz csapatok egy jelentős részét az ukrán hadsereg visszaverte, több kulcsfontosságú kistelepülést is elfoglalt Kijev közelében, ám a rakéta- és bombatámadások veszélye még továbbra sem múlt el.

Egyébként a március 15-i találkozó nem csak egy szimbolikus gesztus volt a három közép-európai kormányfő részéről.

Morawieckiék többek között az Oroszország elleni szankciókról, a humanitárius és katonai segélyről, illetve a jövőbeni diplomáciai lépésekről is tárgyaltak, például arról, hogyan lehetne az EU képviseletét továbbra is ellátni Kijevben, miután nagyon sok EU-tagállam nagykövetsége a háború következtében részben vagy ténylegesen elhagyta az ukrán fővárost.

A mostani VDL–Heger–Zelenszkij-találkozóról nem sokat tudni, mindössze annyit, hogy már korábban megállapodott Kijev az Európai Bizottsággal, hogy az elnök von der Leyen mellett a spanyol Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is ellátogat az ukrán fővárosba – vélhetően e csoporthoz csatlakozik a szlovák kormányfő is.

Az ukrán elnök egyébként korábban azt állította, ő már többször hívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is Kijevbe, ugyanakkor Budapest eddig elutasította a diplomáciai találkozót.

NYITÓKÉP: Eduard Heger még 2022 februári Európai Tanács-találkozón Brüsszelben. FOTÓ: European Union / Európai Tanács

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek