Donáth Anna szerint nem szabad bűnbakot keresni, de több ellenzéki párt is Márki-Zayt okolja a vereségért

2022.04.04. 18:16

Eltérően látják a pártelnökök, hogy mi az oka a vasárnapi vereségnek.

Donáth Anna szerint nem szabad bűnbakot keresni, de több ellenzéki párt is Márki-Zayt okolja a vereségért

Facebook-oldalán értékelte Donáth Anna EP-képviselő, egyben a Momentum elnöke a vasárnapi választásokat.

Donáth szerint eltűnt 800 ezer ellenzéki szavazó, „és erre nem csak a rendszer működése, a hatalom erőforrásfölénye vagy a kampányban elhangzó néhány, a propaganda által hazug módon kiforgatott mondat a magyarázat” – fogalmaz Donáth, majd Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel készült közös fotójával illusztrált bejegyzésében hozzáteszi: 

nem szabad bűnbakot keresni, „ezért a bukásért ugyanis ellenzéki politikusként mindannyian felelősséggel tartozunk”.  

Mint írja, a bukás okait fel kell tárni és meg kell értenük, majd gondolatát azzal zárja, hogy fel kell készülni a következő időszakra, és a „szabad Magyarországért folytatott küzdelem hosszabb és nehezebb lesz”, mint gondolták.

Ugyanakkor nem mindenki osztja Donáth nézetét. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke egy valamiért online sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-videóban beszélt arról, hogy ki kell elemezni, mi okozhatta az ellenzéki kudarcot, majd Márki-Zay Péter bírálva úgy fogalmaz, 

„lehet például, hogy nem tett jót, hogy a miniszterelnök-jelöltünk egy végtelen monológgá változtatta a kampányunkat”

– fogalmaz a mindössze négy parlamenti képviselővel rendelkező párt társelnöke, akinek csak egy politikusok, Csárdi Antal győzött egyéniben, a másik társelnök, Schmuck Erzsébet például a Nagykáta székhelyű Pest megye 9-es választókörzetében simán kikapott Czerván Györgytől, aki duplaannyi szavazatot kapott, mint Schmuck.

Azonban a legélesebb kritikát a Jobbik-elnök Jakab Péter fogalmazta meg Márki-Zay Péterrel szemben. Jakab már a választás éjszakáján feltöltött egy Facebook-videót, amiben azt mondta, 

Márk-Zay Péter „valójában nem váltotta le [az ellenzéket], hanem megbuktatta”.

Ezt hétfőn még azzal egészítette ki egy Facebook-bejegyzésben, miközben a Jobbik 2018-hoz képest elvesztette szavazóinak jórészét, hogy megígérte:

visszaszerzik azokat a jobbikos és baloldali szavazókat, akiket szerinte „a közös miniszterelnök-jelölt megszólalásai elriasztották” az ellenzéktől.

Egyébként a legsúlyosabb kritikát Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke mondta még a választás estéjén, aki szerint

Márki-Zay nem volt valódi kapitány, mivel a kapitány ismérve, hogy a kikötőbe viszi a hajót, nem pedig a viharba.

Mint ismert, április 3-án a Fidesz-KDNP földcsuszamlászszerű győzelmet aratott, és a jelenlegi nem végleges eredmények szerint 135 mandátumot fog szerezni, ami kettővel több, mint amennyit 2014-ben vagy 2018-ban szerzett (2014-től csökkentették 199 fősre az előtte 386 fős parlamentet). A Fidesz kétharmados többsége mellett az ellenzék összesen 56 mandátumot szerzett, de bejutott a coviddiktatúra ellen kampányoló szélsőjobboldali Mi Hazánk is, akik 7 mandátumot kapnak, illetve Ritter Imre német kisebbségi képviselő is.

A választáson együttinduló ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter még a választás estéjén elismerte vereségét, amikor a választást értékelve családja körében állt fel pódiumra, ahol többek között arról értekezett, ezt a választást a propagandának köszönhetően nyerte meg a Fidesz.Később is csak a Párbeszéd-társelnök Karácsony Gergely, illetve a Momentum-elnök Donáth Anna állt fel a színpadra mellé, a többi párt elnökei vagy politikusai nem.

NYITÓKÉP: Donáth Anna / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek