A bucsai mészárlás képeivel sokkolta Zelenszkij a román parlament tagjait

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.04. 19:51

Az ukrán elnök a román parlamentben beszélt az Ukrajnában élő románokról is.

A bucsai mészárlás képeivel sokkolta Zelenszkij a román parlament tagjait

A román parlament két házának együttes ülése előtt szólalt fel hétfőn, helyi idő szerint 19órakor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij már több európai ország parlamentjében is felszólalt, vagy humanitárius vagy katonai segítséget kérve országa részére. Az elmúlt időszakban többször kritizálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, amiért például nem volt hajlandó fegyvereket átengendi az országon.

Az ülést Florin Cîțu szenátusi elnök nyitotta meg röviden, majd felszólalt a romániai ukránok parlamenti képviselője, Miroslav Petrețchi, aki az orosz agresszió áldozataira emlékezve egy perc néma csendet kért a képviselőktől és szenátoroktól.

Cîțu megköszönte az elnöknek, hogy elfogadta a meghívást, és elmondta,

Zelenszkijt minden országban hősnek tekintik, amelyek az európai értékeket fontosnak tartják.

Elmondta, hogy Putyin elnök egy gyilkos, és kitért arra, hogy a bucsai mészárlás nem maradhat büntetlenül.

„Elnök úr, azzal, hogy elment ma Bucsába, megmutatta, hogy ön igazi vezető, aki méltó mindenki tiszteletére”

– mondta Cîțu. 

Marcel Ciolacu, a PSD- és az képviselőház elnöke arról beszélt, hogy február 24 óta a második világháború óta nem látott biztonsági válságot él át az ország. Ciolacu kitért arra is, hogy jelenleg Ukrajnában élő román nemzetiségiek is harcolnak az országért Csernovic és Odesssza közelében, és biztosította az ukrán elnököt, hogy a menekültekre vigyázni fog az ország. Végén hozzátette, hogy mindent megtesz a román kormány, hogy a háborús bűnösök elnyerjék méltó büntetésüket. Zelenszkij a beszédét kétszer kellett elkezdje, mert először technikai problémák léptek fel. Miután ezt megoldották, drámai zene hangzott fel, és egy néhány perces kisfilmet vetítettek a romániai képviselőknek a bucsai mészárlás brutális képeivel.

A videó a közvetítésben 17:35-kor kezdődik, de csak erős idegzetűek nézzék meg!

Zelenszkij elmondta, Bucsa a világ emlékezetében meg fog maradni ezzel a mészárlással, hiszen több, mint háromszász egyszerű embert kínoztak meg, kötöztek meg és gyilkoltak meg ott, 

de vannak információi, hogy jóval magasabb lehet az áldozatok száma.

Az elnök utalt egy Ria Novosti nevű lapban megjelent cikkre, amelyben az orosz mészárlásokat az ország „nácitalanításával” indokolják.

Az ukrán vezető szerint az oroszok ugyanazt szeretnék tenni egész Ukrajnában, mint Bucsában.

„Ne gondolják azonban, hogy ha Ukrajna elesik, Oroszország megáll a határoknál. Az orosz állami médiában régóta úgy beszél például Moldova Köztársaságról, mint lehetséges célpontról. Ukrajna most a teljes közép-európai és fekete-tengeri régiót védi”

– figyelmeztetett.

Zelenszkij ezután szó ejtett arról, hogy ha vége a háborúnak,

reméli, hogy elkezdenek mihamarabb az ukrajnai román kisebbség helyzetéről tárgyalni,

ahogyan a Romániában élő ukránokéról is, illetve azt is mondta, reméli, hogy

a román vállalatok jelentős részt vállalnak majd az országa újjáépítésében.

Az ülést Nicolae Ciucă miniszterlenök zárta, aki szolidaritásáról biztosította az ukrán elnököt, elmondta, hogy már több százezer menekültet fogadtak be, és több ezer gyereknek biztosítják az oktatást.

„Külön köszönöm, hogy kitért a román kisebbségre is, meg vagyok győződve, hogy ugyanannyira fog vigyázni az elnök úr rájuk, mint mi az itt élőkre”

– zárta beszédét az ukrán elnök.

NYITÓKÉP: Zelenszkij a bucsai mészárlás helyszínén. FOTÓ: Volodimir Zelenszkij / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek