Állj, vissza minden, az egész választás full értelmetlen!

Szerző: Aradi Péter
2022.04.03. 14:30

Tudta, hogy márciusban 93 ezer ember tüntetett Budapesten, majdnem annyian, ahányan a Békemeneten voltak, hogy végre megdöntsék a hazaáruló, züllött magyar politikai elitet? És azt tudta, hogy ezzel éppen csak egy hajszállal maradtak le arról, hogy az ENSZ elismerje azt, hogy a magyar nép visszaszerezte önmaga felett a hatalmat? És azt, hogy ez idén már a negyedik ilyen megmozdulás volt, ám a háttérhatalmak direkt elhallgattatták a sajtót, nehogy véletlenül nagyobb tömegekhez is eljusson az infó?

Állj, vissza minden, az egész választás full értelmetlen!

Azért a konteózás nehéz műfaj. Rengeteg agymunkát igényelhet, és rendesen bele lehet fáradni. Azért itt folyton meg kell magyaráznunk magunknak, hogy a dolgok miért a józan paraszti ésszel ellentétesen működnek, és állandóan frusztrálhat, hogy mások miért nem látják az összefüggéseket, mikor ébrednek már fel, miért van az, hogy én csak mondom és mondom, aztán mégis én vagyok a hülye a végén szerintük. Pedig azok az összefüggések, bizony isten, ott vannak.

Arról nem is beszélve, hogy állandóan gyanakodni kell – mindenre és mindenkire.

Nem elég ide a természetes, velünk született bizalmatlanságunk és gyanakvásunk, ezt is maximumra kell csavarnunk, ha nem akarunk lemaradni a többiektől. Aztán ha már mindenhol a háttérhatalom ügynökét sejtjük, akivel csak leülünk beszélgetni, és vitatja a világnézetünket, következik a lassú elszigetelődés.

A konteók és álhírek gyakran vonzóbbak, mint a valóság, ami érthető is, hiszen a komplex problémákra, a világ sokszínű történéseire

olyan felelőst kínálnak fel, aki kényelmesen hibáztatható.

A konteózás ráadásul hiába van velünk, amióta az eszünket tudjuk, igazán hatékony ellenszert még nem találtak ellene. Ha valami mégis működhet, akkor az a megelőzés lehet. Egy ideig ugyan ártalmatlan valláspótléknak tartották a konteókat, de a koronavírus-járvány alatt már olyannyira elszaporodtak a veszélyes és félrevezető összeesküvés-elméletek, hogy Európai Bizottság és az UNESCO infografikákat tett közzé, hogy segítsenek beazonosítani, leleplezni és elsorvasztani a konspirációs elméleteket – de az Azonnali is utánajárt a járvány idején annak, hogy a leggyakoribb összeesküvés-elméletekből mi igaz és mi nem.

Ahogy Krekó Péter, a Political Capital politikai think tank stratégiai igazgatója, egyben az ELTE PPK Szociálpszichológiai Tanszékének oktatója is mondja – akinek egyébként fő területe a dezinformációk pszichológiája, és aki Tömegparanoia címmel könyvet is írt a témában – egyre kevesebb már a szilárd hivatkozási pont a világban: ha megjelenik egy hír, annak rögtön megjelenik az ellentéte is, az igazolható tényeket és szakértőket pedig folyamatosan kikezdik és elnémítják.

Ahogy telik az idő, egyre kevesebb közös ismeretünk van, és egyre kevesebb közös hivatkozási pontunk, ahonnan megindíthatunk egy vitát. 

Nem véltelenül mondják egyre többet egyre többen, hogy az igazság utáni világban élünk, ahol elmosódott a határ a tény és a vélemény között,

ahol megkérdőjeleződött a tények kizárólagossága, sőt, ahol mindenki megteremtheti a saját igazságát. Egy ilyen világban pláne nem könnyű az ember helyzete, ha ki szeretne igazodni a dolgokon. Egy konteósnak meg aztán végképp nem könnyű. Ha nem foglalkozik vele a média, az a baj, ha foglalkozik vele, akkor meg az, mert minek ütik bele az orrukat, mert ők is csak a hatalom kiszolgálói és folyton hazugnak, és mert amúgy is értetlen idióták gyülekezete.

Ahogy a konteókkal és a konteózással kapcsolatban gyakran leírják, az agyunk már csak olyan, hogy ha káosszal találkozik, akkor azonnal és megállíthatatlanul keresni kezdi benne a mintázatokat és az összefüggéseket. „A legértékesebb árú, amit ismerek, az információ” – mondta Gordon Gekko a Tőzsdecápákban. Az információ világ életünkben felbecsülhetetlen értékkel bírt, aztán egyszer csak néhány évtized alatt úgy felgyorsult minden, hogy már nem az információ megszerzése, hanem az információ megszűrése az, ami komoly problémák elé állít minket. Ahogy Krekó írja, a konteóban az a szuper – legalábbis a támogatója, a fogyasztója számára –, hogy általa

kiszervezheti a felelősséget a csoporton kívülre

– amolyan közösségi villámhárítóként elvezeti a feszültséget.

Ha egyszer megszületett az elmélet, az agyunk automatikusan inkább hajlik arra, hogy elfogadja azokat az infókat, amik ezt alátámasztják, amik kiegészítik az elképzelésünket – a pszichológiában ezt egyébként megfeleltetési torzításnak nevezik.

Krekó azt is megjegyzi, hogy minél megosztottabb a politikai színtér, annál jobb táptalajt jelent a konteóknak, amik a végén erodálhatják a demokráciát is. Ebből a szempontból a 2002-es választás lehetett a vízválasztó. Az akkor még kétfordulós választás első napján például olyan sms kezdett terjedni, amiben valaki azt állította, hogy Orbán megverte a feleségét. Ebből az évből származik a városi legenda is, hogy bizonyos szavazókörökben láthatatlanná váló tintával töltött tollakat osztottak a szavazóknak, és később a szavazatszámlálók töltötték ki a lapokat.

Mindenki kapaszkodjon meg

A hosszú bevezetőre csak azért volt szükség, mert mint azt az olvasók kitalálhatták, olyan területre tévedünk, ahol pláne könnyen megzavarodik az ember, úgyhogy szerettünk volna mindenkit felkészíteni arra, ami következik.

Krekó szerint akkor érdemes szembeszállni az összeesküvés-elméletekkel, ha az alábbi három kritériumnak megfelel:

  • ha egyértelműen téves,
  • ha kellően népszerű,
  • és ha veszélyes.

A csoport, amiről beszélünk, 2019 májusában alakult, a mostani vezetőjük is akkortájt lépett be. A csoport eredetileg Teljes autós útzár néven indult, azonban az eredeti alapítók hamarosan kiszálltak a belőle, elvileg azért, mert rájöttek, hogy autósblokádokat csinálni mégsem olyan könnyű. A csoport vezetését felajánlottak az egyik kamionos taguknak, aki azóta átnevezte Rendszerváltóknak a kábé 30 ezer fős csoport. Ez a 30 ezer fő pedig jelentős szám akkor, amikor egyesek szerint akár néhány ezer szavazón is múlhat a választás.

A Rendszerváltóknak tehát több ezer tagja van, a csoport vezetője pedig Bertalan Attila, kamionos. Bertalan a csoportot két-három naponta ellátja tartalommal, általában egy-másfél órás videókat szokott posztolni, amik nagyjából ugyanazt a felépítést követik: Bertalan indításként lejátszik valami dalt, aztán reagál egy-két frissebb hírre, kicsit szid valakit. Vagy azokat szidja, akik nem értenek vele egyet, vagy azokat, akik miatt szerinte nem haladnak a terveikkel, vagy a többi konteóst, mert éppen valami vitájuk van, majd ezután elkezdi ekézni a sajtót, mert soha nem számolnak be az eseményeikről.

Ezek után általában elmondja, hogy

hamarosan érkezik a tisztítótűz, és még mindenkinek van esélye átállni a tisztánlátókhoz,

aztán előad valami zavaros piacgazdasági fejtegetést az élelmiszerárak alakulásáról. A videókban, amiket a cikkhez tanulmányoztam, általában az következik, hogy elmondja, hogy ideje mindenkinek megértenie, hogy a vakcina az nem védőoltás, nagyon nem, egyszerűen azért, mert nem védőoltásnak hívják.

Mindeközben folyamatosan előkerül, hogy az Alaptörvény érvénytelen, kicsit anekdotázik arról, miket jósolt meg, milyen nevesebb és kevésbé neves politikusokkal és szakértőkkel találkozott. A műsor végén aztán kicsit még sértegeti a hallgatóit is, mert nem látja, hogy mindenki használná a fejét.

A Rendszerváltókra azért is figyeltünk fel, mert valószínűleg a világon egyedülálló módon a honlapjuk szerint

csak idén már legalább négyszer puskázták el a lehetőséget, hogy kicsavarják az állam kezéből az irányítást, és magukhoz ragadják a hatalmat.

Mindezt úgy, hogy a szabályokat és a kereteket is ők maguk találták ki, és ennek ellenére sem sikerült a dolog.

A csoport azt mondja, hogy az Alaptörvény többek között azért érvénytelen, mert a 89-es, ideiglenes Alkotmány szövegében úgy szerepelt, hogy hazánk új Alkotmányának elfogadásáig marad érvényben. Mivel az új alkotmányt Alaptörvénynek és nem Alkotmánynak hívják, nem válthatta fel a 89-es Alkotmányt. És ennyi. Ez az ötlet.

Az eredeti ötlet állítólag egy Geri Tibor nevű, nyugalmazott rendőr alezredestől származik, aki a konteós világ kedves Mikulásának tűnik.

Geri azt mondja, Magyarországon 2012 január elseje, az Alaptörvény hatályba lépése óta két állam, és annak két jogrendszere egyszerre létezik.

A magyar képviselőknek szerinte nem volt joga a 89-es ideiglenes alkotmányt hatályon kívül helyezni, tehát az még mindig érvényes. A magyar elit viszont az Alaptörvénnyel elfoglalta a magyar államot,

a Kárpátok között létrehozott egy magánbirodalmat,

és azóta úgy tesz, mintha az lenne a valódi állam, pedig valójában nem állam az, hanem egy diktatúra. Elég trükkösen hangzik, nem igaz? Mit tehet ilyenkor egy igazi hazafi?

Egy helyen 100 ezer ember

A Rendszerváltók elmélete az, hogyha egyszerre összejön 100 ezer ember egy helyen, és ezt az ENSZ drónfelvételek alapján hitelesíteni tudja, miközben ott és akkor ők kijelentik, hogy

szeretnék visszaszerezni az önrendelkezési jogukat,

jelentsen ez bármit, akkor az úgy rájuk száll, és összeállíthatnak egy szakértői kormányt.

A csoport 2022 februárjában és márciusában is nekiszaladt a dolognak, mindkét hónapban ráadásul kétszer is, mégsem jött össze a 100 ezer ember. A saját beszámolóik szerint februárban 21 és 30 ezer ember gyűlt össze, márciusban előbb 85 ezer, legutóbb pedig 93 ezer (a képek és videók alapján a legutolsó alkalommal is mindössze néhány százan lehettek).

A csoport vezetője azóta már elengedte a dolgot, szerinte már nem érdemes azon lihegni, hogy összejött-e vagy sem, vagy azon, hogy az, aki 90 ezernél többet számolt, az véletlenül belekalkulálta-e a Műjég korcsolyázóit is vagy sem.

A csoport honlapja szerint egyébként azért volt nagyon fontos, hogy március közepén összejöjjön a 100 ezer fő, mert a vonatkozó ENSZ-szabályok szerint legközelebb

már csak 2037. február 12-én szerezhetik vissza a magyarok az önrendelkezésüket.

Nagyon szerettünk volna beszélni a csoport vezetőivel, de sajnos hiába kerestük őket. Először azt mondták, várjunk néhány napot a beszélgetéssel, utána viszont már nem is válaszoltak – mindezt persze azok után, hogy minden lehetőséget megragadnak a vezetők és a csoport egyes tagjai is, hogy elmondják, a média nem foglalkozik velük. Bár kiderült, hogy az ENSZ mailben és pendrive-on is elkérte a fotókat, mi tényleg nagyon szerettük volna megtudni azt is, hogyan vették fel a kapcsolatot velük? Mit válaszolt az ENSZ a megkeresésükre? Egyáltalán hol szerepel az, hogy ha 100 ezer ember összejön, hogy visszaszerezze az önrendelkezését, akkor az ENSZ megadja nekik? És hol írják azt, hogy

erre a következő 15 évben nem lesz lehetőség?

Úgyhogy írtunk a követőiknek is, hátha közelebb kerülünk valamihez, amit ők igazságnak hívnak.

A válaszok között kaptunk kioktatást arról, hogy valaki nem akarja magát nevetségessé tenni azzal, hogy megszólal nekünk, akik csak késve ébredtünk fel az álmainkból, és utólag szeretnénk beszámolni egy rendezvényükről. Emellé érkezett panaszkodás és vádaskodás is, hogy valószínűleg azért nem számolt be róla senki, mert a gazdánk,

a globalista háttérhatalom megtiltotta nekünk.

Szerencsére beszéltünk azért olyannal is, aki ott volt mind a négy eseményen, és készségesen válaszolt is a kérdéseinkre. Ő nem emlékszik már arra, hogyan találkozott Bertalan videóival, de feddhetetlennek tartja, szerinte érdemes figyelni rá, mert minden bejött, amit előrevetített. A legnagyobb baj a magyarokkal szerinte, hogy

kishitűek, és fikáznak mindenkit, aki próbál valamit tenni a változásért,

és a gyógyszerreklámokon kívül nem mer hinni valamiben. Szerinte is történelmet írtak azzal, hogy egy kamionsofőr addig beszélt a lelkükre, amíg fel nem ismerték, mi az érdekük. Az ő elmondása szerint az eseményeket biztosító rendőrök azt mondták, ennyi civil ilyen rendben, szeretetben, egyetértésben és fegyelemben soha nem vonult még végig a fővárosban. Szerinte, ha kukákat borogattak volna, biztos felkerültek volna minden címlapra.

Ő is azt mondta, úgy tudja, az ország lakosságának 1 százaléka elég ahhoz, hogy a nép visszavehesse az önrendelkezési jogát, ideiglenes kormányt alakíthasson és szabad választásokat tarthasson. Amikor arról érdeklődtünk, mi történik akkor, ha ezt a 99 százalék nem akarja, vagy ha másnap kimegy másik 1 százalék, hogy ők is magukhoz ragadják az önrendelkezési jogot és megint megváltoztassanak mindent, Bertalan Attilához irányítottak minket. Azt viszont még megtudtuk, hogy az ENSZ alapszabályában minden le van írva a folyamatokról, és hogy

Bertalan személyesen ment el az Egyesült Államokba, hogy átvegye a dokumentumokat.

Ezeket a dokumentumokat egyébként nem adják állítólag ingyen, Bertalan is négymillió forintot fizetett értük.

Oké, oké, csak ez így nem igaz

Az, hogy Magyaroroszágon Bertalanon és a többi konteóson, Geri Tiboron, Dr. Horkovics-Kováts Jánoson vagy Dr. Bene Gáboron kívül senki nem foglalkozott az Alaptörvénnyel, már csak azért is hazugság, mert 2021 októberi miniszterelnöki-jelölti vitán, ha másban nem is, de abban Dobrev Klára és Márki-Zay egyetértett, hogy a mostani Alaptörvényt nem tudják elfogadni, és azt minél előbb ki kell dobni. Csakhogy az utána fellángoló vitában, amikor is a fél ország alkotmányjogászkodni kezdett, végül is az a megegyezés született, hogy az Alaptörvény,

bár tele van hibákkal, mégis csak érvényes,

és később Márki-Zay már az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként is belátta, hogy ész nélkül nem lehet nekimenni, mert – ahogy több szakértő is felhívta a figyelmet – az jogi atombombával érne fel. Mert mi van, ha ezzel precedenst teremtenének, és akkor az utánuk következő kormányok megint csak ész nélkül elkezdenének alkotmányozni?

A kizárólagos hatalomgyakorlási klauzula, amire az ellenzék is és a Rendszerváltók is szeretnek hivatkozni – miszerint kizárólagos hatalomra törekvés ellen kötelesség fellépni –, egy szimbolikus, közvetlenül nem alkalmazható rendelkezés, ami alapján alkotmányellenességet nem lehet megállapítani.

Sikerült beszélnünk olyannal is, aki egyébként jogi nonszensznek tartja Bertalan eszmefuttatását, azonban a médiának szerinte akkor is kötelessége lett volna beszámolni ezekről a találkozókról. Szerinte ugyanis ezt a többezer embert a jóhiszeműség vezette, és csak kétsébeesésében állt ki emellett az ügy mellett. Az egész pedig annak is a következménye, hogy nem érezték, hogy a mainstream pártok képviselnék őket. „A kezdeményezés ezt a támogatást azzal érte el, hogy

megoldást kínál több millió embernek,

akiket egzisztenciális megsemmisüléssel fenyegetett a kormányzat által bevezetett, a munkavállalást az oltással összekötő szabályozás” – magyarázta a nálunk a Rendszerváltók ügyeiben jóval jártasabb megszólaló. „Ez a sarokba szorított helyzet volt az, amely tömegeket állított egy első ránézésre is jogilag erősen problematikus alkotmányozási felvetés mellé.” Mint magyarázta, szerinte

a kétségbeesés fokát jelzi, hogy az emberek ilyen Bertalan-féle fantaszták mögé is odaállnak,

ha az a problémáik megoldását ajánlja. „A magyar politikum milliókat hagyott cserben, hagyott képviselet nélkül ezekben az ügyekben” – fogalmazott. A beszélgetőpartnerünk azt is hozzátette, szerinte a közvetítésekből egyértelmű, hogy a résztvevők egyfajta tömegpszichózis áldozatai voltak, hiszen maguk is elhitték, hogy több 10 ezren vettek részt rajta, holott szerinte is legfeljebb néhány ezer emberről lehetett szó. Ő még annyit tett hozzá, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Bertalan mögött valamilyen titkosszolgálat áll, mert szerinte az események túl jól szervezettek voltak.

Ne menj bele kérdezz-felelekbe

Sajnos a beszélgetésekből nem tudtunk többet kideríteni, ugyanis a Rendszerváltók, akik ironikus módon diktatúrával rémisztgetnek, a Facebook-oldalon közzétették, hogy arról értesültek, hogy a szimpatizánsaikat újságírók kérdezgetik, és

arra kértek mindenkit, hogy ne nyilatkozzanak, és ne menjenek bele a kérdezz-felelekbe.

Legalább egy fél napig cseteltünk a csoport üzemeltetőivel, hogy végén aztán felsüljünk. Azt viszont meg tudtuk kérdezni, miért ne tehetnénk fel kérdéseket felnőtt embereknek. A válasz erre az volt, hogy

senkinek nincs felhatalmazása a vezetőkön kívül nyilatkozgatni,

és hogy szerintük nem ez az egyenes út. Annyit megtudtunk még, hogy bár mi a közel 50 éves Bertalan nevével korábban nem találkoztunk, ő tipikus néphergelő, aki többnyire kormány- és elitkritikus eseményeken szerepel. A személyes legendáriuma szerint csak azért él még, és nem mernek hozzányúlni valakik, mert ahogy mondani szokás, tudna mesélni.

Azt is megosztotta, hogy úgy 8-9 éve valahol felajánlotta Orbánnak, hogyha mutat valakit, aki bebizonyítja neki, hogy az Alaptörvény érvényes, akkor ad neki 10 millió forintot. Azóta is ki van borulva, hogy Orbán nem mutatott neki senkit. Aztán állítása szerint 2014-ben a mosonmagyaróvári művházban

olyat mondott Gyurcsánynak, hogy mindkettőjüket kizavarták.

Bertalan 2022 januárjában Márki-Zayjal is összekerült, amikor az ellenzék miniszerelnök-jelöltje a Blaha Lujza téri aluljáróban kampányolt Jámbor Andrással. Amikor Márki-Zay elé sodródott, Bertalan kijelentette, hogy ő öntudatos állampolgár, majd megkérdezte, ha Márki-Zay kettős állampolgár, mégis kit kíván képviselni, mit keresett az izraeli nagykövet nála, valamint belekezdett az Alaptörvénnyel kapcsolatos fejtegetéseibe. Márki-Zay visszakérdezett, hogy mit szeretne, mire Bertalan azt mondta, elszámoltatni a felelősöket. Erre Márki-Zay elmondta neki, hogy

ők is ezt szeretnék, örül, hogy megállapodtak.

De van olyan videó is, amiben azzal henceg, hogy 3 évig lejárt műszakival kamionozta végig Európát, vagy azzal vágott fel, hogy összeírta Mészáros Lőrinc száz cégét is, amit mindjárt ki is rak a netre, csak aztán nem rakta.

Egy nagyon fontos különbség van egyébként köztük és a magyar közélet második legnagyobb konteós közössége, a Mi Hazánk között:

az, hogy szerintük mindenki, aki részt vesz a magyar politikában, az a hazaáruló elitet szolgálja.

Ezért aztán egyelőre nem is szeretnének párttá alakulni, mert szerintük, ha belemennének a játékba, csak legitimálnák például az érvénytelen alkotmányt. Ahogy Toroczkai László egyébként az Azonnalinak adott interjújában is elmondta, a Mi Hazánk abban a világszerte egész népszerűenk számító összeesküvés-elméletben hisz, hogy a világot a Világbank vezetője, Klaus Schwab és néhány dúsgazdag befektető, köztük Bill Gates is, irányítja. Ők döntöttek a koronavírusról is, mert ezzel is csak tovább tudták tömni a pénztárcájukat. Ami viszont sok minden más mellett közös – enélkül nem is lennének igazi konteósok –, hogy mindannyian

hatalmas világégést jósolnak a következő meg nem nevezett időszakban.

A Rendszerváltóknál folyó fejtágítások akkor kezdenek igazán veszélyessé válni, amikor Bertalan arról kezd beszélni, hogy

az ukrán-orosz háború csak műbalhé, amit azért találtak ki a háttérhatalmak, mert nem tudták fenntartani koronavírus-járványt.

Szerinte az egész csak arról szól, hogy mindenki maradjon otthon, és rettegjen tovább. Amikor az emberek kezdtek volna felébredni a koronahisztiből, akkor hoztak egy ilyen ukrán válságot. Az oroszoknak, mint magyarázza, eszük ágában sincs bemenni Ukrajnába. Ha be akarnának ugyanis menni, akkor Európának ott vége lenne. Aztán alig néhány perccel később máris ellentmondásba keveredik magával, amikor arról kezd beszélni, hogy a kormány szerinte nem lehet békepárti, mert látja, ahogy viszik át Ukrajnába a fegyvereket és a tankokat. De hát, a műfaj már csak ilyen: zavaros.

Ami az április 3-i országgyűlési választást illeti, Bertalan mindenkinek azt javasolja, húzzon be két ikszet, aztán írja rá a lapra, hogy Rendszerváltók, dátumozza fel és fotózza le. Aztán, ha ezek után mégis azt jelentik be, hogy nincs érvénytelen szavazat, akkor lehet tudni, hogy csalás történt. Megint csak: ravasz, nem igaz?

Az a helyzet, és elsősorban ezért osztottuk meg a történetet, hogy ahogy Krekó is megfogalmazta, senki nem immunis az álhírek ellen, sőt tévhit az is, hogy a konteóhívők mind butábbak vagy aluliskolázottak, netán született vesztesek lennének. Nem is az volt a cél, hogy bárki nevessen rajtuk, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy a választások előtt lehet, érdemes lenne mindenkinek megállnia egy pillanatra,

és átgondolni, hülyének nézik-e.

NYITÓKÉP: 0fjd125gk87 / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek