Szotyihéjat köphet a közönség szintén szotyizó Orbán Viktor elé egy kiállításon Kolozsváron

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.01. 12:57

Két hétig nézi Orbán a kolozsváriakat egy központi galériában, kedvenc tevékenysége közben; de ha akarnak, a közönség tagjai is köphetnek szotyihéjat a kormányfő elé.

Szotyihéjat köphet a közönség szintén szotyizó Orbán Viktor elé egy kiállításon Kolozsváron

Félig szotyiban elmerült Orbán Viktor-festmény fogadja Kolozsvár központjában járókelőket, akik a Mátyás király szülőháza melletti utcában sétálnak.

A kép egy képzőművészeti tárlat része, amelyet Benedek Levente Kolozsváron élő alkotó hozott létre. Az installáció utal a híres kínai Ai Weiwei művére, a Napraforgómagokra, amely hatvanmillió porcelán szotyolából állt össze és a kínai nép szenvedését, de erejét is hivatott szimbolizálni, valamint azt, hogy a hatalom miként kezeli a polgárait. 

Benedek kiállítása inkább az utóbbira fókuszál, miközben

egy olyan reprezentációt használ a magyar miniszterelnökről, amelyet maga is rendszeresen propagál a közösségi médiában: az egyszerű, nép fiát, aki focimeccsen azt csinálja, amit ott szokás, szotyizik és szurkol.

A Deus Ex Saliva című kiállítás azonban nemcsak megjeleníti, hanem le is leplezi ezt az imázst: miközben a politikus kisembert játszik, a kisembereket fogyaszt el. 

A kolozsvári mű felszabadító erejét talán leginkább az adja, hogy a kiállításra beérkezők maguk is kaphatnak napraforgó- vagy tökmagot, amit

tetszés szerint a miniszterelnök elé köphetnek és dobhatnak, mintegy revansot véve a politikumon. 

A kiállítás április elsején nyílt, és 16-ig megtekinthető. Vagy – ha úgy tetszik – 16-ig mered az a emberre Orbán Viktor képe, ha elsétál a kolozsvári White Cuib Galéria ablaka előtt. A tervek szerint egyébként Budapesten is megtekinthető lesz hamarosan.

NYITÓKÉP: Az alkotó saját felvétele

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek