Rubelt a gázért: a magyar kormány vétózta meg, hogy az EU nemet mondjon Putyin zsarolására

Szerző: Kósa András
2022.04.01. 11:23

Két brit lap brüsszeli tudósítója egymástól függetlenül, pár perc különbséggel írta ki az információt a Twitterre.

Rubelt a gázért: a magyar kormány vétózta meg, hogy az EU nemet mondjon Putyin zsarolására

Informális megbeszélt tartottak csütörtökön Brüsszelben uniós vezetők, a fő téma az volt, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette: a jövőben csak rubelben hajlandó elfogadni az orosz gáz ellenértékét a „barátságtalan országoktól” – köztük az EU tagállamaitól is.

A megbeszélés napján délelőtt közölte a Gazprom, hogy ennek elmaradása esetén hajlandó a teljes Európába irányuló gázszállítás leállítására. A válságtanácskozást ezután hívták össze.

A megbeszélésekről hivatalos közlés nem jelent meg, de Nick Gutteridge, a Sun brit lap brüsszeli tudósítója késő este azt írta, a közös fellépés a magyar vétón halt el. A magyar kormány álláspontja ugyanis az volt a kérdésben, hogy ez „magáncégek vitája, amibe az EU-nak nem kellene beleszólnia”.

Joe Barnes a Telegraph brüsszeli tudósítója is Tweetelt az egyeztetésről, ő azt írta egy uniós diplomatára hivatkozva, hogy „klasszikus Orbán: Putyin kezére játszik”.

NYITÓKÉP: Ilya Yurukin/PXhere

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek