Macron is kényelmetlen helyzetbe került azzal, hogy leszerepelt a francia hírszerzés

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.01. 20:50

Amíg a brit és amerikai hírszerzés remekelt, a francia nagyon nem. Lemondtatták a francia hírszerzés fejét, mert nem jelezte előre az ukrajnai háborút.

Macron is kényelmetlen helyzetbe került azzal, hogy leszerepelt a francia hírszerzés

Menesztették állásából Eric Vidaud tábornokot, a francia hírszerzés fejét, amiért nem sikerült előre jeleznie az ukrajnai háború kitörését – írja a BBC.

Vidaud mindössze hét hónapja töltötte be a tisztséget, de a források szerint alkalmatlannak minősítették. 

Az Egyesült Államok hírszerzése majdnem napra pontosan jósolta meg az orosz támadást, a franciáknak azonban nem sikerült, ezért a francia katonaság főparancsnoka állítólag nagyon nekiment Vidaudnak, Thierry Burkhard azonban nem nyilatkozik a sajtónak.

Utoljára márciusban sikerült őt a sajtóban megszólaltatni, akkor elismerte, hogy a francia hírszerzés alulteljesített az amerikaihoz és a brithez képest, és ezzel nyomást tudtak kifejteni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. 

„A mi hírszerzésünk úgy vélte, hogy Ukrajna lerohanásának ára hatalmas lenne az oroszoknak, és inkább más megoldást fognak választani”

bírálta akkor a francia hírszerzést Burkhard a Le Mondenak.

A francia hírszerzés gyenge teljesítménye Emmanuel Macron elnöknek is kínos,

aki napokkal a háború kitörése előtt napi szinten kommunikált Putyinnal, de még a háború kitörése előtt személyesen találkozott is az orosz elnökkel Moszkvában.

Vidaud nyakába varrták azt is, hogy hetekkel kinevezése után Ausztrália felmondott egy több milliárd dolláros szerződést, amellyel a franciáktól vásároltak volna tengeralattjárókat, helyettük a britekkel és az amerikaiakkal egyeztek meg, ez pedig komoly diplomáciai válságot idézett elő az országok közt.

Az esetről korábban itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Eric Vidaud tábornok. FOTÓ: Francia hadügyminisztérium / Youtube

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek