Az oroszok azért vonulhattak vissza Csernobilból, mert sok katonájuk sugárfertőzést kaphatott

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.01. 09:39

Katonákat kezelnek Belaruszban sugárfertőzéssel, de az oroszok túszokat is ejtettek.

Az oroszok azért vonulhattak vissza Csernobilból, mert sok katonájuk sugárfertőzést kaphatott

Ukrajnai hírek szerint több orosz katonát is súlyos sugárfertőzés érhetett Csernobil közelében, ezeket több nemzetközi médium is megerősítette, például a Reuters. A források két Csernobilban dolgozó technikus szavaira hivatkoznak, akik jelen voltak az oroszok megszállása közben. 

A hírek szerint számos megszálló katonát ápolnak különböző sugárzás okozta sérüléssel jelenleg belarusz kórházakban, sokan súlyos állapotban vannak.

A technikusok szerint emiatt az orosz katonák

„öngyilkos küldetésen” vettek részt,

hiszen a Vörös Erdőnek elnevezett zónát az elkövetkező 24 000 évre fokozottan veszélyesnek sorolták be az 1986-os csernobili baleset után. Bár a térségben vezetett túrákat is tartanak, csak olyanok léphetnek be, akik megfelelő sugárzásmérővel és tanúsítvánnyal rendelkeznek. 

Ukrán lapok szerint nem véletlen, hogy a napokban az oroszok kivonták a térségből a csapataikat, holott azt már a háború első napján elfoglalták. Az orosz csapatoknak azért kellett elfoglalni a térséget, mert a Kijev közelében, a fővárostól 30 km-re fekvő hosztomeli Antonov-reptérre ledobott orosz ejtőernyősök csak Belarusz felől számíthattak erősítésre. Miután az ejtőernyősök a repteret egyedül nem tudták megtartani, sőt, visszavonulásra kényszerültek, földi úton kellett erősítést küldeni számukra,

a legrövidebb út pedig Kijev környékére a csernobili tiltott zónán keresztül vezet.

Ukrajna más pontjaihoz képest kisebb ellenállást tanúsított az ukrán hadsereg, és az orosz katonáknak pár óra után így is sikerült elfoglalni először az erőművet, majd továbbhaladni Hosztomel felé. A szakértők már a Csernobil környéki harcok kezdetén az aggodalmukat fejezték ki, ami tovább nőtt azután, hogy

az oroszok később lekapcsolták az atomerőmű környékén a jelzőberendezéseket, és a tiltott övezet környékén megnőtt a háttérsugárzás

Ugyanakkor utóbbi nem a még mindig radioaktív atomerőműt védő szarkofágot ért találat miatt történt, hanem mert az orosz harckocsik felverték az 1986-os baleset után a körzetben kialakult radioaktív port.

Az AFP hírügynökség szerint az oroszok nem egyszerűen kivonultak, hanem

túszokat ejtettek az ukrán nemzeti gárda tagjainak személyében.

Azt azonban egyelőre nem tudni, pontosan hány emberről van szó.

NYITÓKÉP: A csernobili vörös erdő. FOTÓ: ArticCynda / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek