Egerben is érvénytelen népszavazásra buzdítottak a civilek

Szerző: Egri Ügyek
2022.03.31. 11:07

"Érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz" – üzeni az Amnesty és a Háttér Társaság közös kampánya. A két szervezet országjárása szerdán Egerbe ért, a Dobó téri látogatás és akció apropóján az Egri Ügyek kérdéseire is válaszoltak.

Egerben is érvénytelen népszavazásra buzdítottak a civilek

Szerda délelőtt az egri Dobó térre ért az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság közös országjáró akciója, amely során érvénytelen népszavazásra buzdítják a szavazókat szerte az országban – írja az Egri Ügyek.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját„

– mondta korábban Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A civil szervezetek éppen ezért arra kérik az embereket, hogy a népszavazáson szavazzanak érvénytelenül, amit a legkönnyebben az „Igen” és a „Nem” karika egyidejű beikszelésével lehet megtenni, minden népszavazási kérdésnél.

„A népszavazás két okból is különösen aljas. Egyrészt a kérdések megfogalmazása arra enged következtetni, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI-emberek méltóságát. A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre”

– közölték korábban a civil szervezetek.

Az érvénytelen népszavazásra buzdító civilek már több mint egy hete járják az országot, az országjárás első állomása Pécs volt. „Csodálatos emberekkel találkoztunk, felemelő és szomorú történeteket is hallottunk tőletek. Ami biztos: Magyarország egy sokkal-sokkal nyitottabb és elfogadóbb hely, mint ahogyan azt a kormány láttatni szeretné” – írta nemrég a Háttér Társaság.

Egy határközeli faluból származó fiatal mesélte, hogy a faluban a kormányzati propagandakampány előtt ez soha nem volt téma, de most már az alsótagozatos kisiskolások “mocskos buziznak”

írták nemrég az Instagramon.

Az országjárás egri állomása kapcsán Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója, valamint Dudits Luca, a Háttér Társaság kommunikációs munkatársa válaszolt az Egri Ügyek kérdéseire.

Egerben, a Dobó téren akciózott az Amnesty és a Háttér Társaság, valamint a velük szövetséges 15 civil szervezet. Miről szól ez az akció és mi a célja?

Dudits Luca: Az érvénytelen népszavazásért kampányolunk. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen kirekesztő népszavazás nemhogy nem véd meg senkit, hanem nagyobb veszélybe sodorja az embereket Magyarországon. Ezért azt gondoljuk, hogy érvénytelen szavazattal kell megálljt parancsolni és elutasítani a gyűlöletkeltést.

Vig Dávid: Láttunk már nagyon hasonló kampányt néhány éve Putyin Oroszországában.

Nagyon hasonló tematizálás mentén beszélt Putyin a gyerekek védelméről, láttuk, mi lett a következménye a civilekre, a gyűlölet-bűncselekmények növekedésére. Ezt meg kell állítani az érvénytelen népszavazással.

Fontos tudni, hogy a választók három szavazólapot fognak kapni, kettő az országgyűlési választásokhoz kapcsolódik egy pedig külön a népszavazáshoz. Aki nem ért egyet a kirekesztő kérdésfeltevésekkel, figyelemeltereléssel és az egész gyűlöletkampánnyal, ami összemossa a melegséget a pedofíliával, az az igent és a nemet is be tudja ikszelni, érvénytelen választ adhat.

Eger után milyen állomások következnek? Mik az országjárás tapasztalatai?

DL: Innen megyünk Tiszaújvárosba, Nyíregyházára és Debrecenbe, szombaton irány Szeged és Hódmezővásárhely. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy nem csak Budapesten kampányolunk, 400 aktivistánk vesz részt a kampányban, szórólapoznak, beszélgetnek a helyiekkel, ami nagyon fontos.

VD: Ezeken a beszélgetéseken sokszor elhangzik, hogy a népszavazás ellen kampányolni az mennyire destruktív, romboló, de egy veszprémi beszélgetésen egy idős úr fogalmazta meg a legjobban, hogy az érvénytelen szavazat egy demokratikus eszköz arra, hogy kifejezze a véleményét szemben azzal, hogy bojkottálja a szavazást.

El kell menni és kifejezni a véleményünket.

Minden helyszínen gyermekvédelmi szakemberek, pedagógusok jönnek hozzánk és mondják, hogy szakemberként mennyire kártékonynak gondolják a népszavazást és annak kampányát, és miért kell érvénytelenül szavazni.

NYITÓKÉP: Domán Dániel / Egri Ügyek

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek