Beszólt Szijjártó Péternek a szlovák külügyminiszter, de ez az MTI-ből kimaradt

Szerző: Kósa András
2022.03.31. 20:43

A Budapesten „érdeklődés hiányában” elmaradt V4-es csúcs helyett Pozsonyban zajlott egy találkozó a NATO keleti szárnyának tagállamaival, amin a magyar külügyminisztertől egyértelmű állásfoglalást kértek. Ivan Korcok szavait csak a felvidéki magyar média idézte, a magyar nemzeti hírügynökség nem.

Beszólt Szijjártó Péternek a szlovák külügyminiszter, de ez az MTI-ből kimaradt

A Bukaresti 9-ek-nek nevezett országcsoport (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Litvánia, Lettország és Szlovákia) külügyminisztereinek találkozóját tartották csütörtökön Pozsonyban.

A héten elvileg a V4-ek védelmi minisztereinek is lett volna a témában ülése, de ezt végül a magyar kormány mondta le, miután a cseh és a lengyel miniszter is jelezte: tiltakozásul Budapest orosz-barát politikájára, nem jönnek el.

A bukaresti találkozóról az MTI csak Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatát idézte, aki azt mondta a közmédiának, az ülésen is ismertette, hogy az ukrán külügyminiszter és a magyar baloldal között (emiatt Márki-Zay Péter rémhírterjesztésért feljelentette a külügyminisztert) egyeztetések zajlanak.

Ezen kívül megismételte, hogy a kőolaj-, és földgázszállításokkal kapcsolatban semmilyen szankciót nem támogat.

Arról ugyanakkor már a Parameter.sk felvidéki magyar lap számolt csak be, hogy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is csatlakozott a megbeszéléshez online.

Arról sem lehetett az MTI hírei között olvasni, hogy Ivan Korcok, a házigazda szlovák külügyminiszter azt kérte Szijjártó Pétertől, hogy „világos álláspontot fogalmazzon meg” Ukrajnával kapcsolatban. Korcok szerint az is fontos lenne, hogy a NATO egységes legyen.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek