Újságírót fenyegetett a Demeter Szilárd-féle sajtó erdélyi főnöke, elítélte a bíróság

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.30. 14:43

Szőke László kiírta, hogy Parászka Boróka megérdemelné, ha agyonvernék. Elsőfokon elítélte a bíróság

Újságírót fenyegetett a Demeter Szilárd-féle sajtó erdélyi főnöke, elítélte a bíróság

2021. március 15-én az erdélyi Szőke László, a magyar közpénzből összegrundolt, számos sajtóorgánumot magába foglaló Médiatér Egyesület fejlesztési igazgatója úgy gondolta, hogy a sajtószabadság napján fogalmazza meg vehemens véleményét Parászka Borókával, a Marosvásárhelyi Rádió újságíróval kapcsolatban, és kiírta a közösségi médiába, hogy utóbbi megérdemelné, hogy agyonverjék.

Szőkének az nem tetszett, hogy Parászka bírálta a magyar kormány hozzáállását a vakcinákhoz:

 „Szegény Boróka. Hülye, de legalább van nekünk. Legalább. Néha gondolkodom, hogy kell-e figyelnünk rá. Nem. Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné”.

– írta akkor Szőke a Facebookra.

Az ügy elég nagy visszhangot keltett, nemcsak a romániai, hanem a magyarországi sajtóban is.

Ezután Parászka polgári pert indított Szőke ellen, és erkölcsi kártérítést követelt tőle, amiért az fenyegette.

Parászka érvelése szerint ugyanis az újságírók megfélemlítése nem maradhat büntetlenül, és az efféle fenyegetések csak súlyosbítják azokat a körülményeket, hogy sokszor a dolgukat végző újságírók eleve zaklatásnak vannak kitéve, és különös tekintettel arra, hogy Szőke nem kért bocsánatot.

Az ügyben a Székelyudvarhelyi Bíróság hozott döntést, amelyben elsőfokon részlegesen elfogadta Parászka keresetét, és Szőkét 1000 eurónyi (368 ezer forintnyi) összeg kifizetésére kötelezi, illetve arra, hogy az ítéletet legalább egy hónapig megjelentesse a személyes Facebook-oldalán. Az ítélet nem jogerős, harminc munkanapon belül fellebbezhető az alperes részéről. 

„Örülök, hogy ez a fajta agresszió nem maradhat büntetlenül, és bízom benne, hogy jogerős lesz az ítélet. Az így megítélt kártérítést jótékonysági célokra, az erdélyi magyar szabad sajtó támogatására fogom felhasználni” 

– nyilatkozta Parászka Boróka az Azonnalinak.

A Szőke László által is vezetett Erdélyi Médiatér Egyesületet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója álmodta meg, az elmúlt években több millió eurónyi támogatást kapott magyar közpénzből.

Az ítélet kapcsán kerestük Szőke Lászlót is, de egyelőre nem értük el. 

NYITÓKÉP: Parászka Boróka és Szőke László Facebook-oldala.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek