Nem akárhogyan modernizálja magát a Magyar Honvédség, több százmillió euró értékben vásárol lőszert a Rheinmetalltól

2022.03.30. 13:55

Miközben a magyar kormány kimaradna az ukrajnai háborúból, addig a Magyar Honvédség jól bevásárol német hadilőszerből, mi több, 2023-tól rááll a hadipari gyártására is. Sikerülhet végre Magyarországnak is teljesíteni a NATO irányelvét és az ország GDP-jének 2 százalékát védelmi kiadásokra költeni?

Nem akárhogyan modernizálja magát a Magyar Honvédség, több százmillió euró értékben vásárol lőszert a Rheinmetalltól

A magyar Honvédelmi Minisztérium 8 éves szerződést kötött a német Rheinmetallal egy több százmillió euró értékű, átfogó lőszercsomag szállítására. A megrendelt lőszereket a Magyar Honvédség gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz és tüzérséghez fogja használni.

A termékszállítás 2023-ban kezdődik és 2031-re fejeződik be. A nagyösszegű vásárlás mellett Magyarország rááll a gyártásra is: a lőszerek nagy részét, illetve hadijárműveket is az országban készítik 2023-tól.

Magyarország 2020-ban indította el a Magyar Honvédség modernizálását. A Honvédelmi Minisztérium pontosan ezért nem először fordul a düsseldorfi székhelyű céghez, korábban is rendelt már harcászati eszközt, nevezetesen a Lynx 218 gyalogsági harcjárművet. Már akkor, azaz 2020 végén bejelentette Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, hogy a Rheinmetall hadiipari vállalattal tárgyal egy nagyobb kaliberű lőszergyár létrehozásáról Várpalotán.

A Honvédség korszerűsítése a mostani beruházással lép új szintre. Magyarország célja ugyanis, hogy 2031-ig korszerűsítse a még szovjet korabeli rendszerekből álló hadseregét, aminek két fontos oka van:

  • Egyfelől a Szovjetunió szétesése óta nem volt igazán fejlesztve a Honvédség felszerelése, viszont az elöregedő rendszerek helyett a modern hadszíntéren csak a modern védelmi rendszerek biztosíthatnak megfelelő védelmet a hadsereg, és leginkább a gyalogság számára;
  • Másfelől, a NATO-tagságból kifolyólag, Magyarországnak is kötelező (lenne) a ország GDP-jének minimum 2 százalékát védelmi kiadásaira fordítani. Ezt az irányelvet habár egyszer sem sikerült teljesítenünk, 2021-ben azért sikerült elérni az 1,6 százalékot, amivel a NATO-tagállamok között a 15. helyen volt Magyarország;

A jelenleg grandiózus vásárlással pedig 

a Rheinmetall kétségtelenül a magyar hadsereg egyik legfontosabb lőszerbeszállítójává válik, amivel a had-és járműipari vállalat szerepe is folyamatosan növekszik.

„Rendkívül megtisztelő számunkra, hogy Magyarország ismét ránk bízta hadserege modernizálásának feladatát (...), nagy örömünkre szolgál, hogy magyar barátainkkal egy újabb kulcsfontosságú területen működhetünk együtt."

– nyilatkozta a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger, aki ezt követően azt is hozzátette, hogy

 A csomagban megannyi féle és fajta lőszer kerül szállításra, amik mind a három Magyarország által is alkalmazott szárazföldi harcászati rendszerhez illeszkednek majd

  • a Leopard 2A7+ tankok;
  • a PzH 2000 önjáró tüzérségi eszköz, amivel a 2000-es évek eleje óta nem rendelkezik hazánk;
  • és az új Lynx IFV, ami nem mellesleg 2023-tól kezdve Zalaegerszegen kerül legyártásra;

A hatalmas összegű bevásárlás apropója pedig nem más, minthogy a Rheinmetall, mint ahogy a német autógyárak legtöbbje, a olcsó hazai ipari termelést kívánja kihasználni. A magyarországi gyártási költségek ugyanis jóval alacsonyabbak, mint a németországiak. 

A jelenlegi tervek alapján tehát Zalaegerszegben épülhet meg Európa egyik legfejlettebb katonai járműgyára, ahol az első magyar gyártású Lynx 2023-ban gördülhet ki a gyártószalagról.

Emellett a magyar beruházás nyilván a Rheinmetallnak számára is sokat hoz a konyhára. Az új megrendelés aláhúzza a cég szerepét, mint Európa egyik legfőbb lőszergyártója a NATO és más európai fegyveres erők számára. 

A szorosabb együttműködés nemcsak egy újabb fontos lépés Magyarország számára, hogy modernizálja a fegyveres erőit és finomhangolja a különböző információs rendszerek együttműködését, hanem gazdasági befektetés is egyben, ami a jövőben még jövedelmező is lehet.

Az egyre precízebb és modernebb lőszerek és hadászati felszerelések mellett a magyar hadsereg és a német vállalat közötti gazdasági együttműködés a védelmi rendszerek összehangolását, precízebb együttműködését és a szövetséges fegyveres erők közötti információcserét is elősegítheti. 

Habár úgy tűnik, hogy nagyot álmodik a Fidesz, nem kell messzire menni, hogy hasonló intézkedéseknek legyünk szemtanúi, a román védelmi miniszter is csúcstechnológiára váltana, drón- és mini tengeralattjáró gyárat jelentett ma be.

NYITÓKÉP: Rheinmetall Lynx Fahrzeug 1DMJ1874 / Rheinmetall MAN, Wikimedia Commons

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek