Jövő héten Zelenszkij felszólal a román parlamentben

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.30. 18:29

Intenzív a diplomáciai kapcsolat a románok és az ukránok között, kedden Johannis elnök is beszélt a szomszéd országbeli kollégájával.

Jövő héten Zelenszkij felszólal a román parlamentben

Felszólal a román parlamentben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mindezt Florin Cîțu, a fő kormányerőt adó Nemzeti Liberális párt elnöke, volt miniszterelnök jelentette be a közösségi médiában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor is lesz a beszéd megtartva, Cîțu csak annyit írt, hogy nagy valószínűséggel a jövő héten. Leírta azt is, hogy

már egyeztetett Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.

Az ukrán elnök eddig több nyugat-európai ország parlamentjében is beszédet mondott, az online bejelentkezések során Ukrajna támogatására, a háború mielőbbi befejezésére buzdított.

Kedden például a dán parlamenti képviselőknek mondott beszédet, amelyben kifejtette, hogy az átlagember számára elképzelhetetlen az a gonoszság, amit Ukrajna elszenved, ezért szeretné, ha képviselnék a szolidaritás ügyét az Európai Unióban a szabadság és az emberiesség védelme érdekében.

Ezután utalt a magyar kormányra is, szerinte nem elfogadható, hogy vannak olyan országok, amelyek belülről feszítik az Európai Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot.

Klaus Johannis román államelnök kedden jelentette be maga is, hogy beszélt Zelenszkijjel, és biztosította ukrán kollégáját, hogy az országa ezentúl is minden ukrán menekültet befogad.Ugyanakkor bejelentette, hogy számos teherautónyi EU-s segélyszállítmányt, mentő- és tűzoltóautót engedtek át Ukrajnába a szucsávai határátkelőnél.

NYITÓKÉP: Ukrán elnöki hivatal/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek