Egy amerikai katonai vezető szerint lehettek gondok a hírszerzésben, ami miatt túlbecsülték az orosz haderőt

Szerző: Aradi Péter
2022.03.30. 08:20

Amint vége a háborúnak, vizsgálatokat indítanak.

Egy amerikai katonai vezető szerint lehettek gondok a hírszerzésben, ami miatt túlbecsülték az orosz haderőt

Az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának vezetője, Tod Wolters egy március 29-i, keddi szenátusi meghallgatáson elismerte, hogy lehettek hiányosságok az amerikai hírszerzés körül, aminek következtében

túlbecsülték Oroszország erejét, és alábecsülték az ukrán védelmet.

Wolterst mississippi republikánus szenátora, Roger Wicker kérdezte arról lehettek-e hiányosságai a hírszerzésnek, mire Wolters azt felelte, lehettek.

„Amint véget ér a válság, átfogó vizsgálatot indítunk minden területen és osztályon, és kiderítjük, mik voltak a gyenge pontjaink, és megtaláljuk a módját, hogy fejlődjünk” – magyarázta Wolters.

Ahogy a CNN emlékeztet, a háború kirobbanásakor amerikai tisztviselők arról beszéltek, hogy Kijev négy nap alatt eleshet, az ukrán vezetés pedig egy héttel később megadhatja magát.

Ehhez képest, több mint egy hónappal a háború kirobbanása után, a dolog most úgy néz ki, hogy

az oroszok elkezdték kivonni a csapataikat Kijev környékéről,

ahol szinte semmilyen eredményt nem tudtak elérni, bár a Pentagon továbbra is azt mondja, ez nem valódi visszavonulás az oroszok csak átcsoportosítják az erőiket, és mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy Ukrajna más területein nagyobb offenzívába kezdenek az oroszok.

Az is emlékezetes volt, hogy a háború első óráiban az amerikaiak felajánlottak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy segítenek neki elmenekülni az országból, mire Zelenszkij azt válaszolta, hogy

neki lőszerre van szüksége, nem fuvarra.

NYITÓKÉP: @ArmedForcesUkr / Twitter

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek